Veszprém

2015.07.24. 19:32

Szent Anna: benne tiszteljük az anyát is - Ünnepi program a Szent Mihály-bazilikában

Veszprém - Szent Anna, a Veszprémi Főegyházmegye védőszentjének ünnepén a Szent Mihály-bazilikában ünnepi program és szertartás fogadta az egybegyűlteket péntek délután.

Toldi Éva

A több éve most már régi fényébe visszaállított ünnepen amikor őseink Szent Anna oltalmába ajánlották a veszprémi egyházat és a nagymamák, a nagyszülők előtt tisztelegtek az idén is meglepetés várta az egybegyűlteket, ezúttal a diószéni születésű csángó népdalénekes, Petrás Mária adott ízelítőt egykori szülőföldje forrástisztaságú szenténekeiből. Az alkalomhoz kapcsolódott egy kiállítás is a vendég szakrális tematikájú kerámiáiból. Nagy Károly apát, kanonok bejelentette, hogy Petrás Máriát kérték fel egy Szent Anna-relief elkészítésére, amelyet a bazilikában helyeznek majd el.

A diószéni születésű csángó népdalénekes, Petrás Mária adott ízelítőt egykori szülőföldje forrástisztaságú szenténekeiből.  Fotó: Toldi Éva

Az ünnep szentmisével folytatódott, melyet Márfi Gyula érsek mutatott be paptestvéreivel koncelebrálva. Szentbeszédében a főpásztor a női szentek tiszteletéről szólva kiemelte, hogy az egyházmegye fővédőszentje Szent Anna, társvédőszentje pedig Boldog Gizella. Az egyház sosem volt nőgyűlölő, mondta, majd rámutatott: Szent Anna asszonyban tiszteljük a Megváltó édesanyjának anyját, Jézus nagyanyját is. Nem volt vértanú, de Izrael Istenének tanúja, nem volt írástudó, de olvasta a Bibliát, és azt a Szűzanyának is tanította, magyarázta. Az anya, a nagyanya földi küldetése az életadás és nevelés áldozatos szolgálata, amellyel manapság annyira hadilábon állunk, emelte ki.

Imádkozzunk, hogy példaként álljon anyák, nagyanyák előtt Anna és Szűz Mária lélekből fakadó áldozatvállalása, zárta gondolatait.

A szentmise végén körbejárva a bazilikában áldást osztott Szent Anna ereklyéjével a nagymamákra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!