Veszprém

2015.10.29. 09:22

Hamis fékalkatrészek a buszoknál - Nem jelentettek veszélyt a közlekedés biztonságára

Veszprém - Hamis fékalkatrészeket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a napokban az ország Volán-telepein, így a veszprémin is – tudtuk meg.

MTI

Autóbuszokhoz használt hamisított fékberendezési alkatrészeket foglalt le több megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, összesen mintegy 4 és fél millió forint értékben, továbbá több mint 6 millió forint értékű hamis autódiagnosztikai szoftvert is találtak az ellenőrzések során a pénzügyőrök - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.

Pákai Péter, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. műszaki igazgatója érdeklődésünkre elmondta, értetlenül állnak a történtek előtt, ugyanis régi beszállítóiktól vásárolták ezeket az alkatrészeket is, amelyeket fékberendezésekhez használnak. A cég jóhiszeműen járt el, semmilyen információjuk nem volt a hamis alkatrészekről, ugyanakkor rendkívül kellemetlenül érintette őket az eset.

A fotón egy eredeti légszárító patron, ezekből az alkatrészekből jelentek meg az utángyártottak
Fotó: Penovác Károly

Az ellenőrök által hamisnak vélt, már beszerelt patronok cseréjéről azonnal intézkedtek. Utalt rá, az érintett beszállítókkal tárgyalnak a történtekről, és a vezérigazgató dönti majd el, hogy az ügyben kezdeményeznek-e eljárást például a rendőrségnél. Pákai Péter azt mondta, a már beszerelt alkatrészek nem jelentettek közvetlen veszélyt a közlekedés biztonságára.

- A NAV pénzügyőrei több megyében találtak hamisított fékberendezés alkatrészeket. Országszerte hat helyszínen 1265 autóbuszokhoz használt hamisított WABCO légszárító patront foglaltak le közel 4 és fél millió forint értékben és több, mint hatmillió forint értékű hamis autódiagnosztikai szoftvert is találtak – közölte lapunkkal Suller György Attila alezredes, vám- és jövedéki szóvivő. Hozzátette, a pénzügyőrök egy győri alkatrészraktárban 26 darab, légszárító patront találtak. A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) munkatársa és a patron hazai képviselői megállapították, a fékberendezési alkatrészek hamisítványok. A szóvivő rámutatott, a gazdálkodó cég győri,  soproni telephelyen és alkatrészüzletében is találtak hamis légszárító patront. A NAV Vas, Heves és Veszprém megyében is tartott ellenőrzéseket, és összesen 1214 hamis WABCO légszárító patront foglaltak le Volán telephelyeken és az ellenőrzött cég gyöngyösi telepén. A NAV iparjogvédelmi jogok megsértése, illetve szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt büntetőfeljelentést tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!