Veszprém

2015.11.07. 18:28

Főszerepben az ukrán kultúra – Nemzetiségi napot szervezett a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat

Veszprém – Kulturális programokkal, játszóházzal, hagyományos ukrán finomságokkal és kóstolókkal várták a vendégeket a Városi Művelődési Központban az immár hatodik alkalommal megrendezett ukrán nemzetiségi napon.

Szám Dorottya

Petrovszka Viktória vezetésével montanka babát készíthettek az érdeklődők.

– Az ukrán népi hagyományok szerint a montanka baba egy szakrális erővel bíró, védelmező családi tárgy. Érdekessége, hogy ruhaanyagokból, cérnából és fonálból, tű és olló használata nélkül kell elkészíteni – nyilatkozta lapunknak a Kárpátalján született népi babakészítő.

Zakar Irina, az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat veszprémi elnöke, a rendezvény háziasszonya varenyikivel és kvasszal kínálta a vendégeket
Fotó: Szám Dorottya

Kiállítása nyílt Borscs Ljubomér zongora- és festőművésznek, amelyet Stefuca Viktória, az Országos Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke nyitott meg. Borscs Ljubomér életében a zene és a festészet szoros kapcsolatban áll egymással. A Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanára számos nemzetközi zongoraversenyen részt vett, szabadidejében pedig szívesen fest. A kiállításon a szülőhazáját bemutató ukrán tájképek, valamint veszprémi és balatoni tájképek láthatóak.

Petrovszka Viktória segítségével montanka babát készíthettek a vendégek
Fotó: Szám Dorottya

A kiállításmegnyitót követően hagyományos ukrán finomságokkal, krumplis és túrós varenyikivel és kvasszal kínálta a vendégeket a rendezvény háziasszonya, az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat veszprémi elnöke, Zakar Irina. A kulturális program Nincz Erzsébet és Borscs Ljubomér zongoraművészek koncertjével folytatódott. Az előadáson közreműködtek a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!