Veszprém

2016.03.20. 13:23

A fúvószenekar tavaszköszöntője

Veszprém - Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar tavaszköszöntő hangversenyét.

Balla Emőke

Zsúfolásig megtelt a Csermák Antal Zeneiskola hangversenyterme a szombati koncerten, ahol nemcsak az együttes mutatkozott be, de Szuromi Miklós karnagy utódja, Zeitler Dénes is. Szuromi Miklós negyvenhárom éves zenepedagógusi pályafutásából a Csermák Antal Zeneiskolában negyvenegy évig tanította az iskolába járó rézfúvós-növendékeket. Harmincnégy évig vezette a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekart. A zenekar 10–26 éves fiatalokból 1975-ben alakult. Karnagyi munkássága alatt az együttes az elmúlt években elismert, megbecsült koncertzenekarrá érett. Az ifjúsági együttes rendszeresen ad térzenét városi és megyei rendezvényeken, aktív közreműködője a fesztiváloknak.

A huszonötödik tavaszköszöntő hangversenyt Szuromi Miklós konferálta, úgy, mint annak idején, az első rendezvényeken. Minden műsorszámhoz mondott pár bevezető gondolatot, melyik darab mennyire nehéz, igényel állóképességet a zenészektől, melyiket hol mutatták be. Hidas Frigyes az életműve zömét adó fúvós hangszerekre írott művei révén világszerte az egyik legjátszottabb 20. századi magyar komponista, a koncerten több műve is elhangzott, a programot nyitó szignált Szuromi Miklós kérésére komponálta. Magyar indulókat is sokat játszik a zenekar, ezúttal Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának indulóját szólaltatta meg, Meghalt a cselszövő címmel. Ennio Morricone zenéjéből is elhangzott egy válogatás, az ismert vadnyugati filmeket eszébe juttatva a hallgatónak. Fučik Firenze-indulóját a karnagy maga is nehéz műnek értékelte.

A tavaszköszöntő hangversenyen Szuromi Miklós zenészként is bemutatkozott, harsonázott egy zenekarosával együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!