Veszprém

2016.04.09. 15:26

A jövőért alkotó veszprémi hölgyek

Veszprém - A Gizella-napi rendezvénysorozatnak több éve aktív közreműködői azok a veszprémi hölgyek, akik a Venőke (Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület) összefogásával több hónapja izgalommal készülnek irodalmi és képzőművészeti bemutatójukra.

Jákói Bernadett

– Az évente megrendezendő galériánkon mindig frissülő tagsággal jelenünk meg, minél színesebb képet adva arról, milyen gondolatiság mentén és milyen érzésekkel éljük meg a hétköznapjainkat ebben a dinamikusan fejlődő környezetben. Az idei Gizella-napi rendezvényünk Bakony–Balaton–Veszprém tárlata egy olyan állomás, ahol minden korosztály számára nyitott a lehetőség, hogy alkotásaikon keresztül képet adjanak arról, mit jelent manapság Veszprémben és mikrokörnyezetében alkotó nőként létezni.

– Akár a jelenlegi generációk képviselőin keresztül, akár a régi, egykori lázadó, pöttyös szoknyás, világot megváltó, tűsarkos lányoktól, akik mára érett asszonyokká váltak, mint többek között a Venőke alapítói is. – Küldetésnek tartjuk, hogy hagyományainkat a mai kor feltételeivel adhassuk át az utókor számára. A Venőke nem egy vitrinbe zárt női szobor szimbolikája, hanem azon aktív korosztályokat képviselő lányoké, hölgyeké is, akik ma is vidáman, kötelességtudattal vállalnak fel minden olyan közösségi feladatot, amivel felfrissíthetik társadalmunk közérzetét – nyilatkozta Somodari Zsuzsanna, a nívós rendezvény koordinátora, egyben a Venőke tagja. – A kiállításon készülünk bemutatni azokat az alkotásokat és alkotóikat, akik a tágabb hazájuk után megpihennek szülő- és alkotóvárosukban, hogy gazdagíthassák a mai veszprémiek érzésvilágát, veszprémiségét. Szeretnénk meghallgatni lányainkat, mi a véleményük városunk élhetőségéről, s mi az, amit a Venőke tehetne a város sokszínű női arculatának szépítéséért. Ha valaki büszke arra, mint ahogy mi is, hogy veszprémi nő, máris egy a célunk, nem kell egyformának lenni, hogy összetartozzunk! Fontos, hogy különbözőségünkkel az embernek, a kultúrának értékeket adjunk, legyen szó az egészen korai gyermekkortól, az óvodásokon keresztül a középiskolásokig, a lánynevelés, a nővé válás folyamatában, egészen a nagymamák szerepéig. Városunk nagyon nyitott az egyedi élményekre, csodálatos női alkotóművészeket adott a világnak, minden korban és rendszerben, a maga értékgazdagságában. A asszonyainkat is ez tartja össze a civil szervezetben, ezzel a szemlélettel gazdagítva a korosztályok értékrendjét. Ezzel a nívós rendezvénnyel ezeréves városunk történelemkönyvének egyik lapján szeretnénk lenyomatot hagyni. A kiállított, maradandó alkotásunkkal a női értékeket képviselve gazdagíthatjuk szellemi örökségünket, kultúránkat, a veszprémiségünket május 5-én, a Gizella-napok keretében nyíló kiállításunkon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!