Veszprém

2016.04.04. 12:54

Szeméthegy és csótányok egy veszprémi tízemeletesben: idegenek buliznak és randalíroznak az üres lakásban

Veszprém - Nem lehet élni normálisan ebben az épületben, mert idegenek, köztük hajléktalanok jelennek meg egy üres, első emeleti lakásban és isznak, randalíroznak! – panaszolta a lakók képviseletében a veszprémi Damjanich utcai tízemeletesből Kaizer Tamás.

Kovács Erika

Nemzeti színű, hajszálvékony fonal, meg rendőrségi pecsét van a kilincsnél és a zárnál a tekintélyes lyuk mellett, amikor a napokban a helyszínen jártunk. A lakók egymás után beszéltek arról, hogy mindhiába a rendőrségi zár, aminek ellenére könnyedén és rendszeresen bemennek az idegenek a lakásba.  Kiemelték, többféle próbálkozásuk ellenére, írásban jelezték a tarthatatlan helyzetet az önkormányzatnál, és szóltak a rendőrségnek is, de eddig nem kaptak megoldást régi problémájukra, emiatt fordultak végső elkeseredettségükben a nyilvánossághoz.

A kilincsnél rendőrségi pecsét, amit gyakran feltörnek az idegenek, és és lyuk tátong (Fotók: Kovács Erika)

Kaizer Tamás és Foki Tibor vállalta nevét, mert a többiek azt mondták, inkább inkognitóban maradnak, mert félnek az idegenektől, akik az első emeleti üres lakásba járnak. Az épületbe kifigyelve a bejárai ajtó kódját jutnak be. A lakók arról beszéltek, hogy a házban 29 család életét keserítik meg az idegenek, akik az üres lakásba járnak régóta. A lakás tulajdonosa ugyanis eltűnt, adósságot halmozott fel, emiatt a közműveket már kikapcsolták nála. Éjjel-nappal járnak oda idegenek, köztük hajléktalanok, fiatalok is, isznak, randalíroznak, hangoskodnak. Benn rengeteg szemét halmozódott már fel, csótányokat is láttak kifelé futkosni, amik elmondásuk szerint a másik lakásokba is átmennek. Az emberek tudomása szerint egyik szobában sátrat vertek az idegenek, és dolgukat a padlószőnyegre meg a radiátorcső mellé végzik el, ami lefolyik az alattuk levő lakásba.

Kaizer Tamás mutatja, melyik lakás keseríti meg a 29 család életét

- A helyzet tűrhetetlen, és azt sem értjük, miért nem történik az érdekünkben semmi és hol van a normális, nyugodt élethez való jogunk? – jegyezték meg elkeseredetten a házbeliek.  Az ajtón levő lyukon benézve mi is rengeteg szemetet láttunk, a lakás előtt bűz volt.

Az ügyben megkerestük az önkormányzatot és a rendőrséget. Az önkormányzat sajtosztályától dr. Fejes István aljegyző válaszát közölték, miszerint valóban, érkezett hozzájuk írásbeli panasz az üggyel kapcsolatban. Utaltak rá, hogy a 2016. március 7–én érkezett panaszt a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi törvény alapján az eljárásra jogosult szervhez, azaz a Veszprémi Rendőrkapitánysághoz áttették, miután az abban foglaltak bűncselekmény(ek) elkövetésének alapos gyanújára adnak okot. A jegyzőnek nincs hatásköre eljárni ilyen ügyekben.

- A büntetőeljárás esetleges megindításáról nincs információnk, de a rendőrség bekérte a rendelkezésünkre álló iratot, tehát feltételezzük, hogy nyomoznak – áll tájékoztatójukban.

A rendőrség érdeklődésükre közölte, az említett ügyben a rendőrségnek akkor intézkedik, ha bejelentés érkezik és ezután a helyszínen a rendőrök már vizsgálni tudják az adott lakásban, az ott levő személyek tartózkodásának jogcímét. A további intézkedést pedig az ekkor megállapítottak függvényében hajtják végre. A közös költség meg nem fizetése miatti eljárás és a lakás kitakarítása nem a rendőrség feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!