Veszprém

2016.05.21. 11:03

A fehér szín kiegyensúlyoz

Veszprém - Halmi-Horváth István festészete konkrét, absztrakt és organikus, mondta Farkas Viola művészettörténész a Vass gyűjteményben nyílt Fehéregyensúly című kiállítás megnyitóján.

Balla Emőke

A művészettörténész úgy fogalmazott: Halmi-Horváth István munkái konkrétak, a formai elemek önmagukat határozzák meg, absztraktak és organikusak, a geometrikus formák organikus alakzattá formálódnak, a mozgás, kivirágzás, repülés érzetét keltik, ezáltal a születéssel, elmúlással is szembesülünk. Alkotásai élettel teliek, elevenek, mozgalmasak, kristályok születnek, növekednek. A festőművészre jellemző az ismétlés, a formák sorozattá rendeződnek. Nem esetlegesen, hanem precízen hozza létre színeit, formáit, tónusait. Művészete szervesen kapcsolódik a 20. század eleje, közepe művészeinek, Kassák Lajos és Moholy-Nagy László, valamint Bak Imre és Hencze Tamás festészetéhez.

Halmi-Horváth István alkotásai régóta megtalálhatók a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben Fotó: Penovác Károly

Halmi-Horváth István 1973-ban született Mosonmagyaróváron. 2002-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán Szabados Árpád és Kis Péter osztályában. Állandó résztvevője az Élesdi Művésztelepnek, mely kapcsán több jelentős csoportos kiállításon vett részt hazánkban és külföldön egyaránt. Halmi-Horváth kezdeti organikus indíttatású művei az évek során egyre inkább geometrizálóvá, látványelvű - építészeti alaprajzokat is ábrázó - monokróm képei idővel egyre konkrétabbá, színesebbé váltak. Érdeklődése az additív struktúrák felé irányul, melyben a tárgyszerűség képi felfogása találkozik az általa használt színstruktúrák optikai hatásával.

Halmi-Horváth István alkotásai régóta megtalálhatók a Modern Képtár- Vass László Gyűjteményben, 2014 óta van egy köztéri alkotása is Veszprémben, Struktúra I. című reliefje a Kossuth utcán látható, mondta Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója. Géczi János költő azt ajánlotta, nézzünk úgy Halmi-Horváth műveire, mint egy tájra, arcra, csendéletre, az absztraktban is felismerhetjük az alakzatokat. Az alkotásokban nem pusztán a végeredményt látjuk, hanem annak lenyomatát, milyen megfontolások, gondolatok, ötletek inspirálták a művészt. Korábban pauszpapírból készült modelleket használt, a festés során lapokat hajtogatott össze, a hajtogatás sajátosságaiból adódóan konkrét szerkezeti képalkotó elemek születtek.

A festőművész elmondta: a mozaik sorozat számára játékos kísérlet, amelyben az alkotás közvetlenségét éli meg. Festőként gazdag lehetőséget teremt színélményei megfogalmazására, amelyben fontos szerepet szán a fehér színnek, amely kiegyensúlyozó erővel bír

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!