Veszprém

2016.06.15. 19:50

Ide jó tartozni - Negyedszázados értékelő a Cholnoky Nyugdíjas Klubban

Veszprém - Az élet ezúttal szerencsére rácáfolt a mondásra: Csak fiatal fát lehet átültetni. Történt ugyanis, hogy a hatvanas években hamar benépesült a megyeszékhely új lakótelepe, a Cholnoky. Fiatal családok jöttek sok reménnyel, s velük együtt érkeztek a felmenők, aggodalommal teli várakozással.

Őrsi Ágnes

Addigi megszokott életüket, generációs kötődéseiket, régi barátságokat, szomszédságot odahagyva álltak a nagy kérdés előtt a beköltözők: hogyan tovább? Még élesebben vetődött fel ugyanez, amikor megkezdődtek számukra a nyugdíjasévek.

- Természetesen sokan szerettek volna újra tartozni egy közösséghez - foglalja össze Pájerné Pichler Edit klubvezető. Vele és két alapító taggal ülünk a fiatalok háza néven ismert épület földszintjén, ahol a könyvtár mellett kapott új helyet a Cholnoky Nyugdíjas Klub. Nagy Kálmán és Viczina Sándorné mosolyogva idézi fel azokat a napokat, amikor 1991-ben a Pedagógus és a Gizella Nyugdíjas Klub közreműködésével a polgármesterrel (Dióssy Lászlóval) együtt írtak meghívót, amit eljuttattak a városrész postaládáiba. Sokan mentek el az első megbeszélésre, közülük 42-en alapították meg az új nyugdíjasklubot. A közös munka teremti meg leghamarabb a barátságot, a tevékeny fiúk, lányok hamar rendbe hozták a klubnak ajánlott, lerobban helyiséget.

- Egyébként nehéz idők voltak azok - emlékszik Nagy Kálmán, aki szintén évekig vezette a szervezetet. - Szívesen voltunk együtt, például sokat jártunk kirándulni, amihez a nagyobb vállalatok tudtak biztosítani egy-egy buszt, de nyugdíjasaink a mostaninál sokkal nehezebb helyzetben voltak. Emlékszem, évente csaknem 30 tagunknak adtunk segélyt, mert nagy szükség volt rá.

- Mi 55 évesen, a fiúk 60 éves korukban mentek nyugdíjba - teszi hozzá Viczináné Rozika -, és azért egy házaspár a kettejük pénzéből szerényen meg tudott élni, ahogy most is. Alapító tagként már csak szemlélődő vagyok. Számomra a klub a második otthonom. Nagyon kedvesek az új tagok, nagyon odafigyelnek ránk.

A klub legidősebb tagja idén 90 éves, a vezető pontos statisztikájából az is kiderül, hogy az utóbbi tíz esztendőben 58 új felvételről döntöttek. Évek óta várólista is van, körzethatár viszont nincs, szimpatizánsaik egész Veszprémből érkeznek.

Az otthonosan, saját munkájukkal kialakított új helyiség falára már csak az utóbbi öt év oklevelei, emléklapjai, fotói fértek ki, annyi az eredmény, a sok-sok közös emlék. Amikor a következő kirándulást említik, szóba kerül, hogy bizony sok az útiköltség, több ajánlatot is kérni kell, mire akad egy olyan, amit el tudnak fogadni.

A mindennapokban remélik, hogy megmarad a nyugdíjasok utazási kedvezménye, és a nyugdíjemelés mértékének megállapításához szerintük felül kellene vizsgálni a számukra meghatározott vásárlói kosarat.

A Cholnoky Nyugdíjas Klub huszonötödik születésnapján három polgármester vett részt; Dióssy László, aki az alapításban segédkezett, utóda, Debreczenyi János, aki szem előtt tartotta, hogy a nyugdíjasok mindig tudjanak a város ügyeiről, és a jelenlegi polgármester, Porga Gyula, akinek támogatásával alakíthatták ki minden igénynek megfelelő klubhelységüket. Veszprém 42 nyugdíjasszervezete közül a nyolcvantagú Cholnoky Nyugdíjas Klub az, amelynek tánccsoportja, énekkara van, versenyeken vesznek részt vers- és mesemondói, ápolják külkapcsolataikat, úszótanfolyamot, tanfolyamot szerveznek mindarról, amit fontosnak tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!