Veszprém

2016.07.13. 21:25

Jazz és tánc jó hangulatban - Rengetegen kíváncsiak a VeszprémFest kísérőrendezvényére

Veszprém - Betölti a muzsika az óvárost esténként, a beszélgetéseket pedig tánc váltja fel a nap végére.

Marton Attila

A teret körbeölelő fákra aggatott lampionokkal szinte egy hatalmas kerthelyiséggé vált az Óváros tér a Rozé-, rizling- és jazz napokra, állapítom meg a fesztiválra érve kedden kora este, miközben a színpadon a Ludányi Quartet tagjai adnak elő lendületes, improvizációkkal megspékelt muzsikát. A zenekarnak nincs könnyű dolga, a legtöbben inkább csak beszélgetnek. Családok, babakocsit toló fiatal párok, kisgyerekkel vagy éppen baráti társasággal érkező középkorúak mellett akadnak idősebb házaspárok is, de talán a harmincas-negyvenes korosztályból szórakoznak itt a legtöbben.

Megtelnek a padok az esti koncertekre az Óváros téren. (Fotó: Balogh Ákos)

Először érkezett a fesztiválra Orsi és Zsolt, a budapesti párnak Paloznakon van nyaralója, ám, mint mondják, esténként megtelik a tópart, ilyenkor szívesebben töltik máshol az időt. Orsi nem is nagyon érti, hogyan mondhatják Veszprémre, hogy nem elég lüktető, olyan nagyszerű a hangulat. Az utcazenén már tavaly voltak, idén barátokat is hívnak majd.

Sötétedés után gyerekek rajzait vetítik a tűztoronyra(Fotó: Balogh Ákos)

Az idő előrehaladtával egyre többen érkeznek a térre, elfogynak az utolsó állóhelyek is a kis körasztaloknál, mire az elektronikus zenét a szvinggel ötvöző Stereo Swing elkezdi a koncertjét. Ismét kiderül, a hazai pálya lejt, a legnagyobb sikert ugyanis nem ők, hanem az idén huszadik születésnapját ünneplő The Bluesberry Band zsebeli be. A koncert utolsó perceiben már a színpad előtt sincs szabad tér, de nemcsak ott, a tér távolabbi pontjain is sokan táncra perdülnek. A zene mellett persze mindkét nap sokakat vonzanak a borok, majdnem mindenki előtt borospohár, olykor szinte áttetsző a beltartalom - hiába, hőségben inkább hosszúlépést ajánlott inni. Amikor a forgalomról érdeklődöm, megtudom, a péntek és a szombat a legerősebb nap, de hétköznaponként nyolc óra után is sokan vannak. A borok közül a rozé a legnépszerűbb, de a fehérekből is sok fogy, a többség fröccsöt iszik.

Lendületes koncertet adott a Stereo Swing és Szűcs Gabi  (Fotó: Balogh Ákos)

Szerda kora este a gyülekező viharfelhők miatt kevésbé nagy a mozgás a téren, de azért többé-kevésbé így is megtelnek a sörpadok, igaz, sokan már hazafelé indulnak, míg az érkezők esernyővel a kezükben jönnek. Először látogatott ki Oroszlány Balázs és Tarcai Zsolt a fesztiválra, azonban nincs szerencséjük, a kiváló zenét játszó Silence Fictionnek idő előtt be kell fejeznie a koncertet, a vihar ugyanis nem csak egy kitalált látványelem. Búcsúzóul azt mondják, vasárnap visszajönnek, remélik, akkor nagyobb szerencséjük lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!