Veszprém

2016.12.07. 21:20

Némán tiltakoztak

Veszprém - A szabadságharcban nem csak fegyverrel lehet harcolni.

Marton Attila

Résztvevői a csend üvöltő erejével tiltakoztak az elnyomás ellen, fogalmazott az 1956. decemberi néma nőtüntetés tiszteletére rendezett megemlékezésen Tóth Györgyi önkormányzati képviselő.

Az 1956-os néma nőtüntetés résztvevőit méltatta Tóth Györgyi Fotó: Balogh Ákos

Tóth Györgyi hangsúlyozta, a magyarokat nem lehet elnyomó, idegen hatalom alá kényszeríteni, és ha kell, magunk nézünk szembe az ellenséggel. A szabadságharcosokat megölhetik, de azokat az eszméket, amelyeket képviselnek, nem lehet - fogalmazott, majd hozzátette, az 1956-os veszprémi nőtüntetés résztvevői ezt jelezték a hatalom felé hallgatásukkal.

A tüntető családanyák, feleségek, lányok közül sokan özvegyek voltak, ám kiállásukkal ők is szabadságharcossá váltak - zárta beszédét az önkormányzati képviselő.A megemlékezés végén több szervezet képviselői helyeztek el koszorút a nőtüntetés Szabadság téri emléktáblájánál. A rendezvényen közreműködött Hatás Andrea színésznő, aki Faludy György 1956, te csillag című versét olvasta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!