Veszprém

2017.03.21. 21:27

Előadás és kiállításmegnyitó a KÖZGÁZ napokon

Veszprém – A hagyományos, minden évben megrendezett KÖZGÁZ napok zárásaként rendhagyó előadással egybekötött kiállításmegnyitót tartottak a Veszprémi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziumában kedden.

Rieger Zsanett

A rendezvényen habil Dr. Géczi János a Pannon Egyetem Antropológiai Tanszék vezetője tartott előadást Írás és olvasás az ókorban és a középkorban címmel. Mint elmondta, az olvasás technikájával tudjuk megújítani magunkat, ezért is fontos, hogy olvassunk.

Érdekességként megemlítette, az időszámításunk előtti 3-4. században alakult ki az egyházatyai írásmód, a reguláikban pedig az állt, hogy el kell olvasniuk évente egy könyvet, amire negyven napjuk volt az egyházatyáknak. Mindennek négy fázisa volt, tette hozzá, és mindenkinek mormolással fel kellett olvasnia a könyvét. Az írás gyakorlatilag képszerű másolást jelentett, mondta. Az esemény a Könyv és bélyegkiállítás megnyitójával folytatódott, amit Pintér István nyitott meg.

Mint beszédében elmondta, a balatonfűzfői gépészmérnök hatodikos kora óta gyűjt bélyegeket, a sok önkéntes munka mellett jut ideje azért erre a hobbijára is. A kiállítás szerinte inkább egy bemutató, maga a gyűjtés egy önmagának szóló dolog, de ha ezt valaki megosztja, az egy jószándékú cselekedet. A kiállítás célja, ahogy említette az, hogy meg lehessen mutatni egészen 1930-tól nyolcvan évig hogyan emlékezett meg a bélyegkiadás a történelmi eseményekről, mindezt kronológikus sorrendben.

Olyan bélyegek tekinthetők meg tablószerűen a kiállításon, amik megemlékeznek például a Vizsolyi Bibliáról, Mátyás királyról, Kazinczy Ferencről, vagy éppen a 226 nyelvre lefordított, nyolcvan millió példányszámban eladott Kis herceg című regényről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!