vigyáznak az utcán élőkre

2018.03.03. 08:30

Meleg ételt és forró teát kaptak a rászorulók

A hideg, fagyos idő beköszöntével többen vették igénybe az intézményi ellátást az utcán élők közül Veszprémben.

Juhász-Léhi István

Jólesett a meleg étel és a tea a hidegben. Veszprémben közel kilencvenen élnek az utcán Fotó: Balogh Ákos

„Az átlag alatt élünk, ez az igazság” – mondta halkan József, aki a Házgyári úton él és családjával érkezett a HISZ szerdai ételosztására. A térhez közeli bolt sarkában várta párját, aki sorban állt néhány adag meleg ételért és egy kis forró teáért. József Mátészalkáról érkezett Veszprémbe a jobb élet reményében. Szülőföldjén közhasznú munkából élt, ami elmondása szerint nem volt elég a megélhetéshez, a „normális élethez”.

A Dózsa téri helyszínen 150 adag meleg ételt és forró teát osztottak a rászorulóknak

„Itt vannak gyárak, itt el lehet menni dolgozni” – magyarázta, majd szorosabbra húzta a fején a kapucnit hidegtől vörös ujjaival. „Máról holnapra élünk. Szerencsére nem az utcán, ám a Házgyárin is csak májusig lehetünk. Be van adva a lakáskérelmünk, de egyelőre semmi, pedig mind a ketten dolgozunk.”

A Dózsa téri helyszínen 150 adag meleg ételt osztanak és forró teát – tudtam meg közben.

- Nekünk a máltaiak fizetik az albérletet az Albérlők Házában. Hogy mennyiből élünk? A párom kap 30 ezer forint nyugdíjat, én kapok 54-et... Ez semmire nem elég. Nehezen élünk... Ez a kis meleg étel most jó, de a máltaiak is szoktak adni heti háromszor ételt, amit ki is hoznak nekünk – ezt már Erzsébet mondta egy szuszra, miközben valaki „Szibériát” kiált. – Most megyek munkanélkülire, majd lesz valami! A legfontosabb lenne a meleg lakás, olyan, ami nem nagy költségű.

Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza intézményvezetője kérdésünkre arról beszélt: szervezetük az időjárástól függetlenül ugyanúgy dolgozik. Utcai szolgálatuk – amely 24 órás telefonügyeletben dolgozik november óta – fokozott jelenléttel működik, illetve az intézményi ellátásokat is nyitottabbá tették, hogy minél több embert be tudjanak fogadni. Elmondta azt is, hogy a múlt szombaton életbe léptetett vörös kód azt jelenti, hogy amennyiben krízishelyzetben lévő emberről kapnak információt, akkor mindenképpen el kell helyezniük. Ez náluk a téli időszakban folyamatos, független a mínuszoktól.

Jólesett a meleg étel és a tea a hidegben. Veszprémben közel kilencvenen élnek az utcán Fotó: Balogh Ákos

- Veszprémben tudomásunk szerint közel kilencvenen élnek az utcán. De az utcán élőkön nemcsak a ténylegesen a szabad ég alatt éjszakázókat értjük, hanem azokat is, akik komfort nélküli helyeken töltik a napjaikat. Velük is folyamatos kapcsolatban vagyunk – fogalmazott Szaller Péter. – A hideg beköszöntével megfigyelhető, hogy jóval többen jönnek be az intézményi ellátásba.

Kiderült az is, hogy a téli ellátás rendszere szervezetten működik, a közterületen szolgálatot teljesítő szervekkel rendszeres a kapcsolatuk, folyamatosan segítik egymás munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!