Veszprém

2014.07.17. 18:22

A veszprémi zsidó kultúra őrzői

A Holocaust 70 Emlékév alkalmával a Sétál a Család c. sétaprogram harmadik helytörténeti füzetének bejárásán és bemutatóján vettek részt a litéri, a szentkirályszabadjai és a balatonalmádi Idősek Klubjának érdeklődő résztvevői.

Jákói Bernadett

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye részéről Szabóné Vörös Györgyihelyismereti könyvtáros fogadta a sétára elinduló nyugdíjas csoportot, majd Nagyné Kozma Ildikó, a BaBaKO szakmai vezetője, a sétafüzet társszerkesztője, a Sétál a család c. interaktív honismereti modul háziasszonya adta át az előző, eredetileg a kisgyermekes családokrészére meghirdetett, de szép korúak által is végigjárt útvonal teljesítéséért a megérdemelt oklevelet és az emlékérmet.

Máthé Éva vezetésével ismerkednek a nyugdíjasok az egykori Búzapiac téren álló zsinagóga épületének történetével (Fotó: Jákói Bernadett)

Máthé Évaa környék zsidóságának a helytörténeti kutatója, a téma koordinátora mesélt a „Mózes hitűek” Veszprém történetében betöltött szerepéről, a vallásuk szokásairól, az évforduló kapcsán a hetven évvel ezelőtti tragikus eseményekről.  A füzetben felvázolt helyekre ellátogatva kaphattak érdekes információkat a sétát teljesítő nyugdíjas résztvevők. Sokuknak régi emlékek elevenedtek felmindazokból a helytörténeti érdekességekből, amikről hallhattak, láthattak a füzet szerkesztőinek a jóvoltából. A sétafüzet feladatait a késő őszi eredményhirdetésig lehet megoldani, majd leadni a Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!