együttműködési megállapodás

2017.12.12. 17:11

Megállapodást írtak alá – Fiatal és jó szakemberekre van szükség

A fejlődő gazdaság, a versenyképesség érdekében a munkaerőhiány megszüntetése, és a meglévő szakemberek zökkenőmentes beilleszkedése miatt többoldalú együttműködési megállapodást kötött Veszprém önkormányzata, több gazdasági társaság, a szakképzési centrum és egy alapítvány a Hangvillában, kedden.

Kovács Erika

A felek aláírásukkal hitelesítették az együttműködési megállapodást a fiatal munkaerő megtartása, beilleszkedésének segítése érdekében   Fotó: Penovác Károly

Az előzményekről kiderült, a város önkormányzata, a Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC), a Bakonykarszt Zrt., a Jost Hungária Bt., a Pannontej Zrt., valamint az Életet Segítő Alapítvány (ÉSA) pályakezdő fiatalok támogatását célzó mentorprogram indításáról állapodott meg. A program a „Foglalkoztatási együttműködés a Veszprémi Járásban” című projekt eredménye. A projekt konzorciuma 2016. szeptembere óta elkötelezett szerepet vállal egy olyan, párbeszéden alapuló együttműködési rendszer kiépítésében, amelyben a munkaerőhiánnyal küzdő helyi vállalkozások, érdekképviseleti szervek és önkormányzati intézmények közös törekvései kézzelfogható eredményeket hoznak. A felek idén nyáron megkezdték a mentorprogram kidolgozását, amelynek célja támogatást adni a fiatalok számára. A program a tervek szerint 2018 májusától kezdődik el.

A felek aláírásukkal hitelesítették az együttműködési megállapodást a fiatal munkaerő megtartása, beilleszkedésének segítése érdekében Fotó: Penovác Károly

Porga Gyula Veszprém polgármestere kiemelte, az elmúlt másfél év legnagyobb nehézsége a munkaerőhiány. A cégek és a város életében alapvető, hogy a diákok itt maradjanak, amelyben meghatározó a mentorprogram, melyet szolnoki példa nyomán alkalmaznak. Schindler Lászlóné, a VSZC főigazgatója rámutatott, elkötelezettek a színvonalas szakképzés, a mind több diákot érintő beiskolázás, és a lemorzsolódás csökkentése mellett. Méltatta, hogy civil szervezet is segíti a diákokat a munkaerőpiaci helytállásban. Dörnyeiné Barabás Éva, az ÉSA elnöke aláhúzta, hidat képeznek a munkahely és a fiatalok között, utóbbiaknak tréningeket is szerveznek a könnyebb beilleszkedés, a különféle helyzetek kezelése érdekében.

Kajdon Attila, a Pannontej Zrt. vezérigazgatója nagyon fontosnak nevezte a fiatalok integrálását a munka világába, mert – ahogy mondta- egy jó cég a dolgozóitól lesz sikeres. Kardos Péter, a Jost Hungária Bt. cégvezetője utal rá: náluk is jellemző a munkaerőhiány, emiatt ők házon belül is megkezdték a fiatalok mentorálását, például a generációk közti nézetkülönbségek kezelésére.

Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója azt közölte, cégüknél a munkaerőnek mindössze hat százaléka 30 éven alatti. A régi, idősebb szakemberek elmennek, ezért nagy szükség van fiatal és jól képzett munkaerőre. -Ennek megteremtése mindannyiunk közös felelőssége, tette hozzá. A köszöntők után a felek aláírták az együttműködési megállapodást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!