bárkit utolérhet

2017.12.19. 11:00

Szellemi hanyatlás: adjunk esélyt az életnek!

Merjünk elmenni orvoshoz, ne szégyelljük a szellemi hanyatlást, mert a korai felismeréssel és terápiával nyolc-tíz, jó életminőségű évet kaphatunk! – hangzott el a demenciáról szóló beszélgetésen Veszprémben, a Cholnoky Nyugdíjas Klubban.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos

A találkozót Himmer Éva, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága elnöke, valamint Győry Tünde, a Jásd Agybarát Közösség vezetője szervezte, ahol többek között elhangzott, a betegség 50 millió embert érint a világon, az EU országaiban 10,5 milliót, ebből hazánkban 250 ezret. Évente 10 millióan betegednek meg általa, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2050-ben akár 680 millió embert is érinthet a szellemi hanyatlás. A betegség bárkit érinthet, elsősorban az idősebb korosztályt, de a fiatalabbaknál, a hatvan év alattiaknál is előfordulhat.

Fotó: Balogh Ákos

A szervezők utaltak rá, a korai felismerés, a legapróbb jelek észrevétele alapvetően fontos a beteg későbbi életminőségében! A felismerésben meghatározó szerepe van a beteg környezetének, illetve a családnak, de a boltosnak, a postásnak, a szomszédoknak is, utóbbiak szerepe akkor különösen jelentős, ha a közvetlen hozzátartozók, a gyerekek távolabb élnek idős szüleiktől. A mielőbbi orvosi terápia akár tíz, kitűnő életminőségű évet is adhat annak, aki érintett a demencia által, a gyógyszeres terápia pedig mindenki számára elérhető és megfizethető. Az előadók kiemelték, a betegséget soha nem szégyelljék, ne nevezzék véletlenül sem bolondnak a nagyszülőt amiatt, mert feledékeny, hanem azonnal forduljanak orvoshoz vele a legapróbb, szokatlan, a betegségre utaló jelnél is!

A demencia legáltalánosabb tünetei közé tartozik, például ha az ember nehezen tud szokásos napi feladatokat elvégezni, mint például a főzés, ha nem tud megnevezni mindennapi tárgyakat, ha ismerős helyen is könnyen eltéved, ha megváltozik a hangulata, személyisége, viselkedése. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór.

A megelőzésben alapvetően fontos szerepe van annak, hogy az ember legyen sokat közösségben, maradjon aktív fizikai és szellemi értelemben egyaránt, és kitűnő hatása van a zenehallgatásnak is.

A beszélgetések után Kappéter István, a betegség által 2005 óta érintett orvosról szóló, „Bárkit utolérhet” című filmet is levetítették, az érintett jelenlétében, aki számos, rendkívül hasznos tanácsot adott a filmben, és azon kívül, az érdeklődőknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!