kezdünk hozzászokni?

2018.02.21. 20:00

Továbbra is havazik, kemény mínuszok jönnek!

Hozzászoktunk az igazi télhez, legalábbis ezt jelzi, hogy a havazás ellenére szerdán a keddel ellentétben már nem történtek balesetek, nem csúsztak árokba járművek, és nem kellett utakat lezárni keresztbe fordult kamionok miatt.

Kovács Erika

Az előrejelzés szerint a tél bekeményít, továbbra is havazik, hóátfúvások alakulhatnak ki és nagy hideg közeleg, az illetékesek óvatosságra intik a közlekedőket.  

Nincs elzárt település a megyében

- Gőzerővel dolgozott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. félszáz munkagépe szerdán is, megerősített irányító és ügyeleti személyzettel, a szakemberek takarították a havat, szórták az utakat, végezték a síkosságmentesítést. Lezárt út, elzárt település nem volt Veszprém megyében – tudtuk meg Pécsi Norberttől, a társaság kommunikációs vezetőjétől. Mint elmondta, jól járhatóak a főutak, így például a nagy forgalmú 8-as számú főút. A Bakonyban, ahol intenzívebb és folyamatos volt a havazás, a mellékutakon a folyamatos hóeltakarítás ellenére is adódott és ezentúl is előfordulhat téliesebb szakasz.

A kommunikációs vezető a cég képviseletében azt tanácsolta, csak a téli közlekedésre alkalmas járművel induljon el mindenki, téli gumival, illetve hólánccal, és indulás előtt tájékozódjanak a közlekedés feltételeiről telefonos elérhetőségeiken, valamint a társaság, illetőleg az Útinform internetes oldalairól.

Vezessünk óvatosan!

Körültekintő és óvatos közlekedésre figyelmeztetett a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is, munkatársaik kedden folyamatosan helyszíneltek, végezték a műszaki mentést, szerdán már szerencsére nyugodtabb napjuk volt.

Varga Tamás, a rendőrség, illetve Bakos György, a katasztrófavédelem sajtóreferense kiemelte, kisebb sebességgel, nagyobb követési távolság mellett autózzunk, és ügyeljünk arra, hogy tele tankkal és megtöltött ablaktisztító tartállyal induljunk el, mert a jó kilátás a járműből alapvető feltétele a biztonságnak! A biztonság érdekében azt is javasolta a rendőrségi, illetve katasztrófavédelmi sajtós, hogy indulás előtt mindenki takarítsa le a havat autójáról, mert adott esetben, például erős fékezésnél vagy nagy szélben a tetőn levő hó saját szélvédőnkre vagy a mögöttünk haladó ablakára csapódhat, ami szintén komoly veszélyt jelenthet a közlekedésben.  

Elmaradtak a balesetek

A rendőrségi sajtóreferens örömmel beszélt arról, hogy szerdán a keddel ellentétben szerencsére elmaradtak a balesetek, mindössze egy vadgázolás történt Veszprém megyében, a többi esetnél nem volt szükség rendőri intézkedésre. Hozzátette, hóátfúvás bárhol és bármikor kialakulhat az utakon, főként a nyílt szakaszokon, emiatt is érdemes óvatosan, a megengedett sebességnél is lassabban, körültekintőbben autózni!  Bakos György kiemelte, az ingatlantulajdonosok is ügyeljenek a hó eltakarítására, elsősorban a gyalogosbalesetek elkerülése érdekében.

Továbbra is hull a hó, fúj a szél...

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: havazás legfőképp a Dunántúlon várható. A szerda éjjeli órákig mintegy 5-10 centiméter, csütörtök estig további 5-15 centiméter friss hóréteg alakulhat ki. A nagyobb mennyiség főként a délnyugati tájakon, valamint a 200-300 méternél magasabban fekvő területeken valószínű.

A havazás veszélye miatt Baranya, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Péntektől komoly lehűlés kezdődik, és jóval mínusz tíz fok alá is csökkenhet hétvégére a hőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!