Kincsesláda a vidék

2018.03.21. 17:30

A céljuk a négy évszakos Balaton megteremtése

A Balaton és térsége négy évszakossá tétele érdekében a legfontosabb a régió jobb megközelítése, a vendéglátásból élők és a szolgáltatások megtartása egész évben, valamint a magánszállások fejlesztése.

Tóth B. Zsuzsa

Lovagi torna a sümegi vár alatt. A város jövőjét az idegenforgalom fejlesztése jelenti Fotó: archív

Többek között ezek az észrevételek merültek fel a részt vevő, turizmussal foglalkozó vállalkozók, szolgáltatók részéről a Négy évszakos Balaton című, a Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett szakmai tanácskozáson a Hotel Kapitányban kedden. Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése alelnöke szerint lénye- ges kérdés, hogyan lehet ma négy évszakossá tenni a tavat.

- Fejlesztések nélkül nem lehet elérni a kitűzött célokat. A turizmus ma hazánkban 350 ezer embernek ad munkát hivatásszerűen, a kormány elképzelése szerint ezt a számot 150 ezerrel emelni kell, ezt is célozza a konferencia. Azok a szervezetek, amelyek nem lépnek időben, lemaradnak a versenyben. Fel kell készülni a turizmus piacán várható versenyre. Egy sikeres országgyűlési választást követően a térség felvirágoztatása a célom, a közelmúltbeli megtorpanást követően – mondta Fenyvesi Zoltán.

Hozzátette, hogy már most meg kell fogalmazni az ötleteket. Szólt a kerékpárutak létesítésének fontosságáról, egyetértett a felmerülő ötletekkel. Köztük Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke felvetésével, miszerint elengedhetetlen, hogy a szolgáltatók, vállalkozók együtt gondolkozzanak, akár az esetleges veszteséget is bevállalva. Fontos, hogy a turisztikai szervezetek támogatása ne esetleges legyen, a munkáltatók járulékkedvezményt kapjanak a dolgozók egész éves megtartása érdekében. Elhangzott, hogy a rendezési tervek módosításához támogatást remélnek a települések.

Lovagi torna a sümegi vár alatt. A város jövőjét az idegenforgalom fejlesztése jelenti Fotó: archív

Varga-Dani Barbara, a Magyar Turisztikai Ügynökség regionális, balatoni irodájának vezetője a kormány régiót érintő, tervezett programjait mutatta be Sümegtől Badacsonyig. Szólt arról, hogy kiemelkedő a térség bor- és gasztrokultúrája, az ebből élők segítése, képzése is a célok között szerepel. A Balaton-felvidék világörökség-várományosi címre pályázik, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a cím elnyeréséhez még közelebb kerüljenek. Hangsúlyozta, hogy terveik szerint 2020-ra valóban négy évszakossá válhat a Balaton, a vendégek a nyári vakációt követően visszatérnek. Végh László, Sümeg polgármestere a város idegenforgalmi szerepét hangsúlyozta. Mint mondta, az már évtizedekkel ezelőtt kiderült, hogy a város jövőjét az idegenforgalom fejlesztése jelenti, Sümeg lehetne egy második Szentendre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!