kitüntetés

2018.03.27. 17:30

Jamrik Péter: Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava!

A kiváló vízminőség, a sokféle vízi és parti rendezvény, a nagy tömegeket befogadó többnapos szabadtéri rendezvények, a kiemelkedő biztonság és a fejlődő marketingmunka is hozzájárul ahhoz, hogy az idegenforgalom tavaly rekordévet zárt a Balatonnál, és a mostani év már eddig növekedést hozott az elmúlt év hasonló időszakához képest.

Kovács Erika

Jamrik Péter: Imádom a Balatont! Fotó: Vízi mentők Magyarországi Szakszolgálata

Így érvelt Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Tanács elnöke, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület alapító tagja, aki a nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségen a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vette át Pintér Sándor belügyminisztertől az üdülőrégió víz- és közbiztonságának fejlesztése érdekében végzett, több évtizedes kimagasló, közösségteremtő munkássága elismeréseként.

Mikor, milyen céllal alapította meg az egyesületet? A munkában ma miként vesz részt?

A jelenkori, rendszerváltást követő hazai vízi mentést összefogó első szervezet a Magyar Vöröskereszt Vízimentő Szakbizottsága volt, amelyben a 19 hazai vízi mentő egyesület, vagy csoport képviseltette magát. E szakbizottságban kezdtem az aktív vízi mentő tevékenységemet szervezetfejlesztési, oktatási és kommunikációs területek irányításával. Miután a Balaton szerelmese vagyok, a Vízi mentők Balatoni Szakszolgálata Egyesület (VBSZ) létrejötténél bábáskodtam, az alapító tagok egyike lettem. A VBSZ önálló létének megalapozója azonban Bagyó Sándor volt, a mai napig ő viszi a hátán az azóta jelentősen felfejlődött – ma már Vízi mentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület névre hallgató – szervezet irányítását. Az egyesületben hajóvezetőként, nyíltvízi mentősként, később a sürgősségi mentőhajó vezetőjeként, továbbá az oktatásoknál és a kommunikációs rendszer létrehozásánál és működtetésénél dolgoztam. Jelenleg tanácsokkal segítem az egyesület vezetését, olykor még besegítek hajóvezetőként, illetve az oktatási anyagok néhány fejezetét jegyzem.

Pintér Sándor belügyminiszter adta át a kitüntetést Jamrik Péternek Fotó: Csattos Pál

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) Közbiztonsági Testület (KT) elnökeként a minap egy konferencián kijelentette, „Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava!” Mit ért ezen?

A „Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava!” – egy szlogen, amelyet még 2007-ben vezettünk be annak érdekében, hogy a fejlesztési terveinknek egy jól kommunikálható összefoglaló nevet adjunk. A névadó a BFT akkori elnöke, Suchmann Tamás volt. Az összefogó fejlesztési projekt több szakterület fejlesztését célozta meg, és a mai napig ezek a fejlesztési területek vannak a program középpontjában. A szakterületek fejlesztései között szerepelnek – több más mellett – a közúti közlekedés biztonságát és a települési közbiztonságot szolgáló, a vízbiztonságot célzó, a vízi mentés eszköz fejlesztését támogató, a viharjelzést-, riasztást és a meteorológiai előrejelzést segítő, a bűnmegelőzést és áldozatvédelmet segítő, a katasztrófavédelmi reagáló képességet növelő projektek. Az elmúlt 20 esztendőben több mint egy milliárd forint támogatást tudott a BFT Közbiztonsági Testülete allokálni, illetőleg szétosztani.

A testületben mely szervezetek képviselői dolgoznak, miként vesznek részt az említett cél elérésében?

A Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületében (BFT KT) az összes érintett szervezet vezetői szinten képviselteti magát. Munkáját a BFT keretében végzi, tagjai ellenszolgáltatás nélkül tevékenykednek három munkacsoportban. Ezek a rendészeti-, a vízbiztonsági- és a rendkívüli helyzetek munkacsoport. A BFT KT tagjai: a három balatoni megye rendőr-főkapitányságainak, a vízi rendészetnek, a katasztrófavédelemnek, a mentőszolgálatnak és a vízi mentőknek egy-egy vezetője. Állandó szakértőként segíti a munkánkat az RSOE, Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (mint aki üzemelteti a viharjelző rendszert és segélyhívó rádiókommunikációs hálózatot), a meteorológia, a vízügy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, az Országos Polgárőr Szövetség és a Magyar Vitorlás Szövetség egy-egy képviselője.

A BFT KT munkájának vissza-visszatérő elemei: a szervezetközi koordináció, a fejlesztési programok kidolgozása, a jogszabályi kodifikációs tevékenység és az idegenforgalmi szezon speciális igényei szerinti biztonságnövelő projektek végrehajtása (például a tavalyi FINA rendezvény, a Balaton-átúszás, a Kékszalag vitorlás verseny és társaik). És persze büszkék vagyunk a „Balaton Régió Közbiztonságáért” díjra, amelyet 15 év alatt 46 – arra érdemes – személy kapott meg.

Jamrik Péter: Imádom a Balatont! Fotó: Vízi mentők Magyarországi Szakszolgálata

Ön szerint főként minek tulajdonítható, hogy az idegenforgalom tavaly rekordévet zárt a Balatonnál, és a mostani év már eddig növekedést hozott az elmúlt év hasonló időszakához képest!

Erre a kérdésére az idegenforgalmi szakemberek egzaktabb választ tudnának adni. Én csak a saját tapasztalataim szerint tudom ezt megítélni. A kiváló vízminőség, a sokféle vízi- és parti rendezvény, a nagy tömegeket befogadó többnapos szabadtéri rendezvények, a kiemelkedő biztonság és a fejlődő marketing munka is hozzájárul a növekedéshez.

Mit tart a tó legfőbb vonzerejének?

Egyetlen elemet nem tudnék kiemelni. A tó nagy vonzerőinek az igénybe vehető hosszú partszakaszokat, strandokat, a kiváló vízminőséget és a tó környezetének sok-sok természeti szépségét tartom.

Hol szokta eltölteni nyári szabadságát?

Amennyi időt csak tudok, azt a Balatonon, Csopakon és környezetében töltök el. Imádom a vizet, 40 esztendőn át aktív vitorlás versenyző voltam, de most is a vízen töltött idő nyugtat meg. Miután azonban ez egybeesik a több mint húsz esztendeje végzett balatoni köz- és vízbiztonsági munkámmal, a helyzetekről, problémákról, eseményekről azonnal értesülök, ezért a pihenés fogalmáról a feleségemnek – aki hősiesen és támogatóan áll a balatoni feladataimnál mellettem – biztosan más a véleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!