a légitámadásra emlékeztek

2018.06.15. 10:30

Civil életeket is követelt a pétfürdői szőnyegbombázás

Pétfürdő történelmének két tragikus emlékű napjára, az 1944. június és július 14-ei péti szőnyegbombázásokra, valamint az események áldozataira emlékeztek csütörtökön a település iskolásai.

Leitner Vera

A Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár koszorúját Lakatos-Ézsiás Anita és Boncz Lászlóné helyezte el az emlékműnél Fotó: Penovác Károly / Napló

A hetvennégy évvel ezelőtti események felidézéseként a jelenlévők előbb egy, a bombázásokat bemutató filmet tekintettek meg a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban.

A Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár koszorúját Lakatos-Ézsiás Anita és Boncz Lászlóné helyezte el az emlékműnél Fotó: Penovác Károly / Napló

Rövidfilm a bombázásról

Az Egy bombázás anatómiája című rövidfilm – melyet korabeli felvételekből, valamint korhű dokumentumok, beszámolók, vallomások felhasználásával állítottak össze készítői – részletesen mutatta be azt a folyamatot, mely a Pétfürdőt ért első bombázás napjához, 1944. június 14-hez vezetett, amikor az amerikai 15. légihadsereg gépei szőnyegbombázást intéztek a Péti Nitrogénművek Rt. gyártelepe ellen.

Nem volt elegendő a védelmi rendszer

A filmből kiderült, hogy az amerikai légierő 1944. április 3-a óta folyamatosan indított légitámadást a Magyarország területén található stratégiai célpontoknak minősülő iparterületek ellen, melyek közé a nyugati szövetségesek szempontjából a pétfürdői gyártelep, a Péti Nitrogénművek Rt. is tartozott, ezért az üzemanyagot előállító üzem kapcsán a hazai csapatok próbáltak előre felkészülni a támadásra. Erről tanúskodik a környéken elhelyezett lövegek, ütegek felállítása is, mellyel a várható légitámadást kívánták megfékezni, ám mint az első ízben 1944. június 14-én kiderült, az amerikai szövetséges csapatok pusztításának visszaverésére ez a védelmi rendszer nem volt elegendő.

Tizenhat civil vesztette életét

A több ütemben érkező bombázók közel kétszázhetven tonna robbanószert dobtak le a Péti Nitrogénművek Rt. épületeire, mellyel súlyos károkat okoztak, nemcsak stratégiai, katonai, de polgári áldozatok tekintetében is.

A bombatámadásban tizenhat civil vesztette életét, négyen súlyosan megsebesültek. A katonai alakulatok tagjai közül tizennégyen hunytak el a támadás során, huszonkilencen sérültek meg, a gyártelepen dolgozó román munkaszolgálatosok közül heten vesztették életüket, négyen pedig megsebesültek.

A filmvetítést követően a Hősök tere emlékművén koszorút, virágot helyeztek el a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!