Tízből hárman alkoholisták

2018.07.04. 07:00

A magyar férfiak átlagosan több mint kétszer annyit isznak, mint a nők

A kenyér és az alkohol mifelénk sosem megy ki a divatból – jelentett ki egy általunk megkérdezett kocsmáros, amivel akaratlanul is nyomatékot adott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon felmérésének, miszerint nagyon sokat isznak a magyarok.

Polgár Tibor

Pedig ekkor még nem árultam el a csaposnak, hogy a WHO által a globális alkoholfogyasztást vizsgált és ránk nézve nem éppen hízelgő eredményeket hozó legutóbbi kutatás apropóján kérem ki a véleményét a munkája során szerzett tapasztalatairól. – Sok ember megfordul a kocsmákban, és azok száma sem kevés, akik rengeteget isznak. Így volt ez húsz éve, így van most és így lesz a jövőben is. Ez csak akkor változik meg, ha betiltják a piálását, de remélem, én ezt már nem érem meg, mert a szomjas emberek kiszolgálásán kívül máshoz nem értek – jegyezte meg nevetve a rutinos vendéglátós.

Az említett WHO-felmérésből a portfolio.hu készített egy elemzést, amiből kiderült: havonta több mint egy liter tiszta szesz jut minden 15 évesnél idősebb magyar szervezetébe, ezzel pedig a világrangsorban a nyolcadik helyen állunk. Ezt a pozíciót döntően a férfiak vívták ki, ők ugyanis átlagosan több mint kétszer annyit isznak, mint a nők. A WHO szerint a magyar férfiak 31 százaléka alkoholproblémákkal küzd.

Tízből három és fél?

– Tízből hárman alkoholisták? Nagyjából én is ezt tippeltem volna, de lehet, hogy négyet mondok. Inkább egyezzünk ki a három és félben – zárta rövidre a saccolást a kocsmáros, miután felfedtem faggatózásom okát, majd a sajtómegjelenés lehetőségével szembesülve egyből szűkszavúra és komolyra váltott.

Mint mondta, tisztában van vele, hogy a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás mindennek nevezhető, csak jó dolognak nem, de ha csupán limonádét és narancslevet árusítana, csődbe menne. Persze a szinte már járásképtelen részegeket sosem szolgálja ki, miképpen azokat sem, akik az életvitelüket tekintve szemmel láthatóan kezdenek átesni a ló túloldalára, vagyis kocsmai szlenggel élve „túl régóta turnéznak”.

Névvel nem vállalják

Kiemelte, az alkoholproblémákkal küzdők többsége nem szívesen beszél a piához fűződő viszonyáról, rosszabb esetben saját maga előtt is letagadja, hogy gondjai vannak. Az ok egyszerű: tudják, hogy a társadalom elítéli az alkoholizmust, és félnek a negatív következményektől.

Talán leginkább ennek köszönhető, hogy egyetlen kocsmáros vagy törzsvendég sem vállalta, hogy névvel mondja el a véleményét a Naplónak a témával kapcsolatban.

– Ja, hogy aztán hallgassam az asszonytól a szemrehányásokat, amiért leöblítem a torkomat egy-két fröccsel? – horkant fel a rövid nyilatkozatra irányuló kérdésemre egy középkorú, pocakos férfi a nagyfröccse (és három üres pohara) mellől.

Más az inkognitóját féltette, ugyanis otthon úgy tudták, éppen a fűnyírót viszi vissza a haverjának, ezzel szemben a krimóban újságíróval beszélget, a kérdezősködő firkász cikke pedig még a végén lebuktatná.

„A gyengék elhullanak”

A legfurcsább indok a nyilatkozatstopra egy idősebb úrtól érkezett, ő megfogadta az édesanyjának, hogy soha többet nem iszik, és nagyon nem szeretné, ha a mama az újságból tudná meg a szószegést. A legbátrabb Dezső volt, aki keresztnevét vállalva határozottan kijelentette, attól még nem válik alkoholistává, és semmi kárt nem okoz a szervezetében, ha naponta megiszik két-három sört vagy olykor egy kicsit többet.

– Sőt, a sör egészséges, mert tisztítja a vesét. Manapság nagy divat szidni az alkoholt, de ez nagy részben csak pánikkeltés, boszorkányüldözés. Aki nem bírja a piát, az ne is igyon, ha meg mégis iszik, magára vessen. A gyengék elhullanak – fogalmazott egykedvűen.

Legális drog

Varga Gyula igazságügyi orvos szakértő a kábítószer-ellenes világnap alkalmából Pápán tartott előadásában az alkoholt legális drognak nevezte. Felidézte, története során az emberiség sokféleképpen viszonyult az alkoholhoz, volt, amikor károsnak nyilvánították, tiltották, máskor orvosságként tekintettek rá, teljesen elfogadottnak számított a fogyasztása.

Varga Gyula igazságügyi orvos szakértő a kábítószer-ellenes világnap alkalmából tartott előadásában az alkoholt legális drognak nevezte Fotó: Polgár Tibor / Napló

Varga Gyula igencsak elgondolkodtatónak tartja, hogy a statisztikák alapján a bűncselekmények számottevő részét ittasan követik el, és az alkoholizmus jelentős haláloki tényező. Rámutatott, az alkoholfogyasztás mértékétől függően többféle, könnyen észrevehető tünet figyelhető meg az ittas emberen. Először megváltozik a viselkedés, csökken a figyelem, a koordináció, a reakcióidő, majd bőbeszédűség, ingerlékenység, bizonytalan mozgás lép fel. Speciális esetben szívritmuszavar, keringés- és légzésbénulás is bekövetkezhet. Tehát az alkoholfogyasztás tekintetében különösen fontos a mértéktartás – húzta alá az igazságügyi orvos szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!