két dolog változik az üzemeltetésben

2018.07.07. 08:00

Teljesen megújul a pápai piactér

Ismét a városgondnokság üzemeltetésébe került a városi piac. Ez két fontos változással járt: csökkentették a helypénzek összegét és megtiltották a használtcikk-árusítást.

Polgár Tibor

Bakó István és Unger Tamás a piactéren ismertette a városi piaccal kapcsolatos változásokat, terveket Fotó: Polgár Tibor / Napló

Jövő nyárra elkészül

A pápai önkormányzat képviselő-testületének döntése nyomán a város felbontotta a piacot üzemeltető vállalkozóval az erre a tevékenységre irányuló szerződést és július 4-ei dátummal újra a városgondnokság hatáskörébe helyezte ezt a feladatot. Mindez azért vált indokolttá, mert idén szeptember elején megkezdik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) vonatkozó pályázatán 500 millió forintos fejlesztési forrást elnyert piactér bontását, hogy 2019 nyarára felépülhessen itt egy, a mai kor igényeinek megfelelő modern vásárcsarnok. A nagyszabású rekonstrukció megkezdéséig a piac működni fog, mégpedig piacfelügyelők közreműködésével – közölte Bakó István, a városgondnokság igazgatója.

Bakó István és Unger Tamás a piactéren ismertette a városi piaccal kapcsolatos változásokat, terveket Fotó: Polgár Tibor / Napló

Két változás lesz az üzemeltetésben

Mint mondta, a városvezetés kérését szem előtt tartva nem lesznek nagy változások a piacüzemeltetésben, két kivételtől eltekintve. Egyrészt csökkentették a helypénzek összegét, másrészt megtiltották a használtcikk-árusítást. Hétfőn, szerdán és vasárnap az őstermelői igazolvánnyal rendelkezők a saját maguk által termelt zöldséget, gyümölcsöt, virágot térítésmenetesen árulhatják a piac nyitvatartása alatt, és az itt található WC ingyenesen használható ebben az időszakban.

Ez lehet a második főtere a városnak

Unger Tamás, Pápa alpolgármestere megjegyezte, a piactér átépítésére 500 millió forint európai uniós támogatást kapott a város, majd az önkormányzat ezt az összeget megemelte 220 millió forint saját forrással, hogy a folyamatosan emelkedő építőipari árak mellett biztosan megvalósulhasson a piac környezetét is magába foglaló teljes rekonstrukció. A régi épületek bontási munkálatai várhatóan szeptember elején kezdődnek meg, ezzel párhuzamosan az árusok és az önkormányzati helyiségeket bérlők a Fő téren kapnak majd lehetőséget az árusításra. A város úgy kalkulál, november elején a leendő kivitelező nekiállhat az építési munkáknak. A projekt terveiben szereplő tereket, épületeket 2019. május 31-ig kell kialakítani, létrehozni. Unger Tamás hangsúlyozta, az új pápai vásárcsarnokban a környékbeli önkormányzatok, árusok is értékesíthetik majd a termékeiket.

Az alpolgármester kitért rá: a városi piacot egy térként kezelik, amivel igyekeznek beleilleszkedni a meglévő városrendezési tervbe. Törekedtek rá, hogy a rekonstrukció után ez a terület passzoljon a környezetéhez, az autóbusz-pályaudvarhoz, a zöld felületekhez. Ezáltal akár egy második főtere is lehet majd a városnak, ami vásár- és rendezvénytérként egyaránt funkcionálhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!