Zölden közlekedők

2018.08.02. 10:30

Már Ajkán is lehet elektromos autókat tölteni

A közelmúltban adták át a városban a Jedlik Ányos Terv Elektromos töltőállomás alapprogramjának keretén belül az ajkai „A” típusú elektromos töltőberendezéseket. Ezzel a város a fenntartható jövő jegyében felkerült arra a térképre, melyen országosan megtekinthetők azon települések, ahol lehetőség van az elektromos autók töltésére.

Borsos Renáta

Elektromos autó töltés közben. Itt ma még díjmentesen tankolhatunk

Fotó: Györkös József

Európában még viszonylag kevesen vannak, akik anyagilag is megtehetik, hogy – környezetük védelmére gondolván – zöld rendszámos autóval járjanak. Pad Ferenc önkormányzati képviselő a hivatalos átadón elmondta, az ipari légszenyezettség után a közlekedésben a gépkocsik okozzák a legnagyobb környezetkárosítást. A jövőbeni cél minden bizonnyal az autógyártásban is, hogy a mérleg nyelve az elektromos hajtású autók felé billenjen.

Elektromos autó töltés közben. Itt ma még díjmentesen tankolhatunk Fotó: Györkös József

A városvezető, Schwartz Béla hangsúlyozta, hogy az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.-n keresztül közel ötmillió forintnyi támogatást kapott Ajka, amelyhez az önkormányzat további egymillió forintos önrésszel járult hozzá. A nemrégiben kiépített töltőberendezések töltőoszloponként kétszer 22 kilowatt teljesítményt tudnak adni. Tóth Gergely, az önkormányzat stratégiai és fejlesztési referense kifejtette, az ajkai az első két olyan berendezés hazánkban, mely elektromos kerékpárokhoz és a mozgáskorlátozottak elektromos eszközeihez is megfelelő csatlakozókkal van ellátva. Elmondta, amikor a megpályázott töltőállomások országosan elkészülnek, akkor átlagban 30 kilométerenként találhatnak töltési lehetőséget a zölden közlekedők, így könnyen el tudnak jutni az ország egyik településéről a másikra. Az ajkai töltőberendezéseket az E.ON szállította és üzemelte be, és a jelenlegi fázisban díjmentesen működnek.

Az önkormányzat parkolási rendeletében lefektette, hogy a zöld rendszámmal ellátott, ökoüzemmódban közlekedő autósok térítésmentesen parkolhatnak.

Bizonyára még évek telnek el, mire igazán megszokottá válik, hogy elektromos autók járnak az utakon, de a tisztább és élhetőbb környezet eléréséhez idővel elengedhetetlen lesz a környezetbarát közlekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!