Nyár, napfény, meleg, Balaton

2018.08.03. 10:30

Meglátszik a strandok forgalmán a hetekig tartó hűvös időjárás hatása

Beköszöntött végre a meleg idő, már nem hideg a Balaton vize sem, így jelentősen nőtt a strandok forgalma, de a statisztika még nem fényes.

Kovács Erika, Marton Attila, Tóth B. Zsuzsa

A balatonfüredi Kisfaludy strandon jó időben a vendégek száma meghaladja a négyezret

Fotó: Penovác Károly/Napló

– A július végi kánikula hatására strandjainkon megugrott a vendégforgalom az esős júniusi napokhoz, illetve július eddigi látogatottságához mérten, ezt mondta Somogyi Ferenc vezérigazgató a füredi Kisfaludy, illetve Estreházy strandot működtető Probio Zrt. képviseletében. Az Esterházyt több mint 63 ezren, a Kisfaludy strandot mintegy 96 ezren keresték fel eddig, zömében hazai vendégek. Hozzátette, a rossz idő az egy évvel korábbihoz képest negyvenszázalékos visszaesést hozott. A mostani hőség, amikor az emberek zöme a strandokon keres fel­üdülést, talán „visszahozza” a tavaly júliusi forgalmat a fürdőhelyeken, és ily módon telt ház lesz: 2900 vendég fér el az Esterházy és 4400 a Kisfaludy strandon. A vezérigazgató kiemelte, bíznak a megszokottnál hosszabb szezonban, ezt célozták meg fejlesztéseikkel is, így a Kisfaludy strandon csúszdákat építettek 70 millió forintból, amelyhez ötvenmilliós támogatást adott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), az Esterházy standon pedig felnőttfitneszparkot hoztak létre és árnyékolókat, a játszótéren gumiburkolatot helyeztek el hárommilliós önrész mellett 45 millió forintos támogatással.

A balatonfüredi Kisfaludy strandon jó időben a vendégek száma meghaladja a négyezret Fotó: Penovác Károly/Napló

A vezérigazgató azt tanácsolta, érdemes a Kisfaludy strand fölötti ingyenes nagy parkolót használni, ugyanis a fürdőhelyek közelében levő megállási lehetőségért fizetni kell, és mindössze félszáz jármű befogadására alkalmas.

Balassa Balázs szigligeti polgármester azt mondja, sajnos június közepéig kevés volt a strandolásra alkalmas nap. Július 10-ig a tavalyi év hasonló időszakához képest a látogatók számában 35 százalékos visszaesést tapasztaltak. Július második felében kegyessé vált az időjárás, annak hatására jelentősen több a látogató, és ezzel párhuzamosan nőtt a strandbevétel. Összességében július 31-ig hét százalékkal kevesebb vendég érkezett a strandra, mind az elmúlt év hasonló időszakában – mondta Balassa Balázs.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Badacsonytomaj standjain az idei évben olyan felújítások történek, melyek komfortosabbá és tartalmasabbá tették a vendégek számára az ott eltöltött időt. Az idei évben már május 26-án megnyitották a strandokat a fürdőzni vágyóknak. A sok borongós, esős nap miatt a júniusi forgalom mintegy 30 százalékkal kisebb volt a tavaly júniusihoz képest. A szeszélyes időjárás miatt a júniusi forgalom 9400 eladott jegy volt, 2017 júniusában közel 13 300 jegyet adtak el. Idén júliusban a két strandon, a badacsonyin és a badacsonytomajin összesen 44 150 jegy kelt el, ez meghaladja a tavaly júliusban eladott jegyek számát, amely 40 042 volt. Tehát 10 százalékos az emelkedés. Az idei strandi forgalom az időjárás miatt mindenképpen elmarad majd a tavalyi eredményektől – tudtuk meg Bolla Józseftől.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A strandokat üzemeltető Badacsonytomaj Városüzemeltető Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy mindezek ellenére annak örülnek, hogy a fejlesztéseknek és a folyamatos felkészítésnek köszönhetően sok pozitív visszajelzést kapnak a vendégeiktől. Nemcsak a napi többszöri belépést biztosító napijegy vagy a többféle kedvezményes jegy, családi belépőjegy, hetibérlet a vonzó, hanem a családbarát és csendes környezet is. A személyzet kedvessége, a rend és a tisztaság szintén tetszik a vendégeknek.

Az átlagos forgalomnál és az önkormányzat által tervezettnél egyelőre kevesebben látogattak el idén Balaton­almádi három strandjára. Rasovszky Zoltán, a Balaton­almádi Városgondnokság strandcsoportvezetője elmondta, június huszadikáig jó forgalmat bonyolítottak, az azóta eltelt bő egy hónapban azonban a változékony időjárás miatt kevesebben váltottak jegyet a strandokra.

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Voltak ugyan erős napok az idei szezonban, de júliusban például még nem volt telt házas hétvége, szemben a tavalyival, ami a jegybevételeken is meglátszik – fogalmazott a csoportvezető. Hozzátette, a hűvösebb, változékony időjárás miatt nem melegedett fel a tó vize a turisták által áhított 25 Celsius-fok fölé, a hét elején például csak 23 fokot mutattak a víz hőfokát mutató hőmérők. Rasovszky Zoltán elmondta, amennyiben augusztusban tartósan meleg lesz, akkor a szezonban elérhetik az átlagos forgalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!