Vizes felületeket is kialakítanak

2018.08.04. 11:30

Megújul a Belső-Várkert Pápán

Jelentős változáson megy át a közeljövőben a nagy múltú, népszerű pápai Belső-Várkert és Erzsébet-liget, melyek egy komplex, egymilliárd forint összértékű beruházás keretében teljesen megújulnak. A projekt zöldfelületeire vonatkozó engedélyezési tervek már elkészültek.

Polgár Tibor

A Belső-Várkert a városi rendezvények, például a Pápai Játékfesztivál és a Pegazus Parádé (felvételünkön) számára is kedvelt helyszínként szolgál. Hamarosan megújul az itteni faállomány, a beton- és az aszfaltfelületeket természetes anyagokból készült burkolatok váltják fel

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Mint ismert, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Zöld város kialakítása elnevezésű pályázati kiírásán egymilliárd forint támogatást nyert el a pápai önkormányzat. Ennek köszönhetően megújul a Várdomb, azaz az Esterházy-kastély mögötti szabadtéri színpad területe, valamint a Belső-Várkert és az Erzsébet liget zöld infrastruktúrahálózata olyan módon, hogy vonzó, családbarát, fenntartható városi környezet, települési arculat alakuljon ki. A Zöld Város I. nevet viselő projekt célja a lakosság életminőségének javítása, a város népességmegtartó erejének növelése, a lokálpatriotizmus fokozása, a környezet- és egészségtudatos életmód elterjesztése, továbbá a gazdaságélénkítés és a foglalkoztatási szint emelése – tájékoztatta lapunkat a pápai önkormányzat.

A Belső-Várkert a városi rendezvények, például a Pápai Játékfesztivál és a Pegazus Parádé (felvételünkön) számára is kedvelt helyszínként szolgál. Hamarosan megújul az itteni faállomány, a beton- és az aszfaltfelületeket természetes anyagokból készült burkolatok váltják fel Fotó: Polgár Bettina/Napló

A beruházás által érintett területeken jelentős a faállomány, de a szelekció hiánya miatt megindult az úgynevezett beerdősödés, ami a beárnyékoltság miatt rontja a többi növényzet minőségét, sok helyen tájidegen fafajok is megtalálhatóak. A parkok közlekedésre kialakított burkolatai leromlott állapotúak, gyomosodnak, megjelenésük előnytelen, továbbá a berendezési tárgyak ugyancsak rossz állapotúvá váltak, a hulladékgyűjtők száma kevés, a közvilágítás pedig felújításra, korszerűsítésre szorul. A TOP-os pályázat lehetőséget ad a Belső-Várkert növényzetének megújítására, a növényállomány rekonstrukciójára az értékes, beérett történeti növényállomány megvédésével. A parkban többek között korosztályos játszótereket, vizes elemeket alakítanak ki, kültéri fitneszparkot és futókört létesítenek, új sétaútvonalakat építenek, illetve a Várkertben lévő épület felújításával vendéglátóegységet hoznak létre vizesblokkal, raktárhelyiséggel.

A projekthez kapcsolódóan a Várdombon már kialakították az új szabadtéri színházat mobil nézőtérrel és színpaddal, valamint a zöldfelületek megújítását is elvégzik. A Tapolca-árkot zárttá teszik, látványtóvá alakítják, amit két fahíddal áthidalnak, ezzel megteremtik az eddig hiányzó közvetlen kapcsolatot a Várdomb és a Belső-Várkert között. Az Erzsébet ligetben szintén megújítják a zöldfelületeket. Az eddig extenzíven kezelt területet kétezer négyzetméteren intenzív felületté fejlesztik magas minőségű gyepek, virágágyak, kiültetések létesítésével, továbbá egy kerékpáros átvezetéssel kialakítják a közlekedési kapcsolatot a Várkert és az Erzsébet liget között.

A projekt során mindhárom beavatkozási területen elbontják a régi, rossz állapotú parkberendezési tárgyakat, kiépítik az általános térvilágítást, vízáteresztő burkolattal készülő új útvonalakat alakítanak ki a gyalogos és a kerékpáros forgalom számára, nem utolsó sorban pedig új padokat, hulladékgyűjtőket, kerékpártárolókat telepítenek. A Várkertben felújítják a zenepavilont, ivókutat építenek és felújítják a lépcsőt is.

A számok nyelvén összefoglalva elmondható, hogy az egymilliárd forintos beruházásba bevont terület nagysága közel 180 ezer négyzetméter, amelyből a Belső-Várkert több mint 167 ezer, a Várdomb csaknem hatezer, míg az Erzsébet liget mintegy ötezer négyzetmétert tesz ki. A kialakítandó sétautak, tanösvények és kerékpárutak felülete meghaladja a 14 ezer négyzetmétert, aktív rekreációs terek 900 négyzetméteren jönnek létre, a gazdasági funkciót jelentő vendéglátóhely pedig 150 négyzetméteren valósul meg.

Az önkormányzat várakozásai szerint a Várkertfürdővel és a Várkert Termál Kempinggel szomszédos Belső-Várkert fejlesztésével, a szabadidős tevékenységek és szolgáltatások kínálatának bővítésével növekszik a város turisztikai vonzereje. A gyalogosok és a kerékpárosok számára kialakítandó útvonalak bekapcsolódnak a meglévő közlekedési infrastruktúrahálózatba, a megújuló zöldterületek pedig alkalmasak lesznek szabadidős tevékenységekre, kikapcsolódásra, rekreációra, közösségi programokra.

Áldozó Tamás polgármester tájékoztatása szerint elkészültek a Zöld Város I. elnevezésű, több szakaszban megvalósuló projekt zöldfelületeire vonatkozó engedélyezési tervek. A városvezető úgy fogalmazott, az érintett területeken az egyik legfontosabb változás az lesz, hogy megújul, megváltozik a faállomány. A dokumentációk alapján a Várkertben és az Erzsébet ligetben több mint kétezer faegyed található, ezeknek közel az egyharmadát eltávolítják. A kivágás okát minden egyes fa esetében szakértői vélemény indokolja, és azt is pontosan meghatározták, hogy hová és milyen növényeket, fákat telepítenek újonnan. Áldozó Tamás azt javasolja, aki kíváncsi rá, melyik fákat távolítják el, nézze meg az engedélyezési terven és olvassa el a hozzá tartozó szakmai indoklást. A beruházáshoz kapcsolódó hivatalos dokumentumokat – az önkormányzat további pályázati anyagaival együtt – bárki megtekintheti a városházán, a polgármesteri titkárságon.

A polgármester kiemelte, a projekt nyomán a beton- és az aszfaltfelületeket természetes anyagokból készült burkolatok váltják fel. Emellett vizes felületeket is létrehoznak, ugyanis a kerttörténeti kutatások azonosítottak a Belső-Várkertben korábbi vizes élőhelyeket és egy kis tavat, amiknek a visszaállítását szintén tartalmazza a terv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!