Környezetünk védelmében

2018.11.07. 11:30

Mindannyiunk érdeke a mielőbbi búcsú a műanyag zacskóktól

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jelentette be, hogy a kormány a műanyag zacskók betiltását tervezi a műanyag termékek korlátozásáról szóló európai uniós irányelvre vonatkozó javaslatban megfogalmazottaknak megfelelően.

Juhász-Léhi István

Maximum húsz percig használjuk a műanyag áruházi szatyrokat

Forrás: shutterstock

A tervek szerint 2021-re teljesen betiltanák a műanyag zacskókat, de addig is komoly szigorítások lépnének életbe a könnyű és a nagyon könnyű műanyag zacskók, illetve az egyszer használatos műanyag eszközök terjesztésének visszaszorításáért.

Az évente fejenként felhasznált zacskók számát 90-ről 40-re kell csökkenteni

Az Európai Parlament 2018. január 18-i ülésén elfogadott energetikai tervezet értelmében az EU-nak egyrészt 2050-ig el kell érnie a nettó nullás karbonkibocsátási szintet, 2030-ig pedig kötelezővé válik a legalább 35 százalékos megújuló energiaforrás biztosítása, valamint az ugyanilyen mértékű energiahatékonyság-javítás is, amiből maximum 10 százalékot engednének. Másrészt pedig a kitűzött cél szerint 2030-ig az EU-ban használt összes műanyag 55 százalékát újra kell hasznosítani, a tagállamokban pedig az évente fejenként felhasznált zacskók számát 90-ről 40-re kell csökkenteni 2026-ig (Magyarországon évente 80 darab műanyag zacskót használunk el fejenként).

Maximum húsz percig használjuk a műanyag áruházi szatyrokat
Fotó: shutterstock

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye alapján hazánk úgy tesz eleget ennek az irányelvnek, hogy megemelik a könnyű műanyag zacskók (jellemzően a bolti letéphető zacskók és csíkos szatyrok) árát, és növelik az egyszer használatos műanyag poharak, edények, evőeszközök, szívó­szálak termékdíját, aztán 2021-től teljesen betilthatják a műanyag zacskók használatát. A környezetre különösen veszélyes, oxidatív úton aprózódó műanyag zacskók forgalmazását a szaktárca várhatóan már 2019. július 1-jétől betiltja. Az ilyen zacskók gyártásánál olyan adalék­anyagokat használnak, amelyek miatt a műanyag idővel kis részecskékre hullik szét, de biológiailag nem bomlik le. Az aprózódás az összegyűjtést is lehetetlenné teszi, s megnő a műanyagnak a táplálékláncba való bekerülésének kockázata.

Viszont több mint két hónapja érvénybe lépett az egyszer használatos, 50 mikronnál vékonyabb műanyag zacskókra vonatkozó tilalom Brüsszel és a brüsszeli régió üzleteiben. A szabályozás a teljes kereskedelemre vonatkozik, az ömlesztett élelmiszerek, valamint a húsáruk és a nedves, vizes készítmények elszállítására kínált zacskók esetében biológiailag lebomló tasakok használata engedélyezett. A hírek szerint a maximum húsz percig használt műanyag áruházi szatyrokat természetes alapú, burgonya- vagy kukoricakeményítő felhasználásával előállított tasakokkal váltják fel.

Mit használunk a bevásárláshoz?

– El nem tudom képzelni, hogy mivel helyettesíthetők a műanyag zacskók – ezt mondta a veszprémi belvárosban kérdésünkre Fekete Tivadarné. – Ami szóba jöhet, az a papír, ám szerintem az sem lehet megoldás, hacsak nem újrafelhasznált anyagból készül.

Fekete Tivadarné szerint viszont a hús- és a pékáru kulturált szállítására ki kell találni valamit… Ő maga saját szatyorral és kis hátizsákkal járja az üzleteket, nagybevásárlásra pedig a férjével jár kéthetente, és lehetőség szerint az otthonról hozott összecsukható ládákba pakolnak.

A hidegkúti kisboltban Vizerné Walter Emília lapunk érdeklődésére elmondta: napi szinten dolgozni a műanyag tasakokkal nagyon könnyű, hiszen praktikus.

– Egyszerűen kezelhető, könnyen lehet tárolni, ám ha a betiltásával védik a környezetet, akkor legyen, állunk elébe! – jelentette ki az eladó. – Nem tudom, mivel fogják helyettesíteni majd, de nyilván valamilyen papíralapú tasakkal.

Vizerné Walter Emília szerint a műanyag tasakot sok vevő el is pazarolja, ugyanis „ha kell, ha nem, viszik”, sokszor többet is a kelleténél. Hozzátette: egyelőre nem téma az ügy a vásárlók között.

És hogy mi válthatja a tasakokat? Az elmúlt hónapokban érkezett a bejelentés, miszerint chilei mérnökök létrehozták a vízben oldódó műanyag zacskót, amely semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. A fejlesztésnek köszönhetően a zacskók nem tartalmaznak olajszármazékokat, víz hatására pedig pár perc alatt lebomlanak, szemben a hagyományos műanyag zacskókkal, amelyek több száz év alatt bomlanak le.

A mérnökök a környezet­barát terméket úgy állították elő, hogy megváltoztatták a vízben oldódó polivinil-alkohol kémiai képletét. A termék gyártása várhatóan idén ősszel fog elkezdődni. Chile egyébként élen jár a műanyag zacskók elleni harcban, az amerikai kontinensen elsőként itt vezették be az egyszer használatos műanyag zacskókra vonatkozó tilalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!