Az ügyfélkapun keresztül pályázhatunk

2018.11.15. 07:00

Otthon melege: Veszprém megyében is indul a program

Az észak-alföldi, a dél-alföldi, az észak-magyarországi, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli után pénteken 10 és 14 óra között a közép-dunántúli régió (Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém) pályázhat az Otthon melege program keretében.

Juhász-Léhi István

Régi, elavult, nagy energiaigényű háztartási gépeinket korszerűbbre, energiatakarékosra cserélhetjük

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Lényege: állami támogatáshoz juthatunk, hogy elavult fagyasztónkat, öreg hűtőnket vagy éppen mosógépünket új, energiatakarékos – A+, A++ vagy A+++ – besorolásúra cseréljük le.

A pályázatot csak online tudjuk benyújtani, amihez ügyfélkapus regisztrációra van szükség. Azaz még érdemes ma létrehozni hozzáférésünket az illetékes kormányablakban, okmányirodában.

A pályázatot kiíró Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) három kategó­riára osztotta szét a támogatási összegeket, amelyek az energiatakarékossági szinthez igazodnak. Eszerint A+ szinten 25 ezer, A++ besorolásnál 40 ezer, ugyanakkor A+++ kategóriában 45 ezer forint támogatást igényelhetünk.

Régi, elavult, nagy energiaigényű háztartási gépeinket korszerűbbre, energiatakarékosra cserélhetjük
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Nem árt tudni, hogy egy személy és egy háztartás egyszer pályázhat, mindenki a bejegyzett lakcímére, tartózkodási helyére.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy milyen terméket választunk, hiszen „csak” a regisztrált üzletek árui között nézelődhetünk. Konkrétan meg kell jelölnünk a pályázat benyújtásakor viszont az elérhető opciókat, amit egy katalógus mutat és az alapvető paraméterekkel listáz.

Mindezek mellett jó, ha tudjuk azt is, hogy milyen gépet akarunk lecserélni, mert bizony a rendszer erre is rákérdez, ami aztán az új technika és a régi gép összehasonlításából kiszámítja a remélt megtakarítás mértékét; ennek el kell érnie a 10 százalékos energia- és az évi 20 kilogrammos szén-dioxid-spórolást.

Ha sikerrel járunk, bejutottunk a rendszerbe és benyújtottuk a pályázatot, közel három hónap is eltelhet, hiszen 90 napon belül várható döntés. Sikeres pályázat esetén a házhoz szállítást magunknak kell megfinanszírozni, ugyanis azt nem támogatja a pályázat.

A tárca a 2017-es 600 millió forintos induló támogatási összeget a tavalyi érdeklődésre és a felhasznált összegek nagyságrendjére tekintettel idén 2 milliárd forintra emelte és osztotta el régiónként. A minisztérium számításai szerint attól függően, hogy milyen energiaosztályú berendezést választ egy család, évente akár 12–20 ezer forint megtakarítás is elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!