semmelweis-nap

2018.07.05. 07:00

Az egészségügyi dolgozókat köszöntötték Pápán

Az elmúlt időszakban több mint 3,6 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések a Gróf Esterházy Kórházban, miközben az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsültsége is nőtt – hangsúlyozta Vörös Ibolya, a pápai kórház főigazgatója a városi Semmelweis-napon.

Polgár Tibor

Vörös Ibolya és Farkas Kálmán Fotó: Polgár Tibor / Napló

Folytatódik a béremelési program

A kórház ebédlőjében tartott ünnepség elején Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere levélben köszöntötte a jelenlévőket. Mint írta, a kormányzat törekszik a 2016-ban elindított egészségügyi béremelési program, a kórházfejlesztési projektek és a betegellátás színvonalát javító fejlesztések folytatására. Vörös Ibolya beszédében megjegyezte, a 2018-as esztendőt Semmelweis Ignác-évnek nyilvánította az egészségügyi kormányzat, ugyanis idén ünnepeljük a hajdani neves orvosdoktor születésének 200. évfordulóját.

Vörös Ibolya és Farkas Kálmán Fotó: Polgár Tibor / Napló

Csaknem teljesen megújult a kórház

– Öt évvel ezelőtt a Semmelweis-napi ünnepi beszéd még arról szólt, hogyan nehezítik meg a mindennapi munkánkat az alulfinanszírozottságból adódó problémák, a szűkös gazdálkodási keretek, az egészségügyi dolgozók méltatlan körülményei, az alacsony bérezés, a komfort nélküli kórtermek, az elavult műszerpark. A mai napon már arról beszélhetünk, hogy a kórházunk csaknem teljesen megújult – jelentette ki a főigazgató. Vörös Ibolya kifejtette, az európai uniós támogatásoknak köszönhetően több mint 3,6 milliárd forintot fordíthattak a pápai kórház fejlesztésére az előző években. Többek között struktúraátalakítást hajtottak végre, aminek nyomán a diagnosztikára, a betegek kórházi tartózkodási idejének lerövidítésére, az egynapos és a rehabilitációs ellátások fejlesztésére helyezték át a hangsúlyt. Megújult az intézmény műszerparkja, javultak az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, nőtt az anyagi megbecsültségük, átlagban 30 százalékkal emelkedett a bérük.

Minden feltétel adott a színvonalas működéshez

Unger Tamás, Pápa alpolgármestere egy kevésbé ismert évfordulóra is rámutatott: 250 esztendővel ezelőtt készült el a helyi kórház épülete. Hozzáfűzte, az önkormányzat számára kiemelten fontos a pápaiak egészsége, ezért is valósított meg számos fejlesztést a város az elmúlt tíz évben. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, az ország helyzete és prosperáló gazdasága lehetővé teszi, hogy folytatódjanak a béremelések, a kormányzat pedig elkötelezett ezen cél mellett. A politikus megemlítette, hogy Veszprém megyébe 20 milliárd forint került az elmúlt években egészségügy-fejlesztésre, illetve szólt a dél-budai centrumkórház megépítéséről, amely egy 700 milliárd forintos beruházás keretében valósul majd meg és 800 ezer embert fog ellátni. Eck Ferenc, a Gróf Esterházy Kórház gazdasági igazgatója elmondta, intézményükben minden feltétel adott a biztonságos és színvonalas működéshez, azonban mindez az itt dolgozók elhivatott munkája és kitartása nélkül nem sokat érne.

A pápai Semmelweis-napon hagyományosan kinevezéseket, dicséreteket is átadnak, idén sem volt ez másképpen. Külön köszöntötték Farkas Kálmán patológust, aki az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate-díjat kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától a fővárosi Semmelweis-napi ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!