Vid

2015.10.25. 12:32

Szülőhelye történetét kutatja

Vid – Parasztsors címen jelent meg Némethné Péntek Zsófia negyedik helytörténeti kötete, amelyben a település és a Somló térsége régi paraszti életét dolgozza fel. A könyvet a szerző telt ház előtt mutatta be október 24-én a művelődési házban.

Tisler Anna

A 75 éves Némethné Péntek Zsófia Viden született, és ugyan már négy évtizede Ajkán él, de nem szakadt el szülőfalujától. A most megjelent könyvében édesapjának, Péntek Eleknek állít emléket.

– Édesapámnak nehéz gyermekkora volt, korán árvaságra jutott – emlékezett a szerző. – Nevelőanya mellett nőtt fel, féltestvérei gondozásából is kivette a részét. Művelt, szorgalmas ember volt. Engem már négy-öt éves koromban megtanított írni. Hétévesen már naplót írtam. Író vagy újságíró akartam lenni, de édesapám korai halála – 14 éves koromban veszítettem el őt – megakadályozott ebben. Nyugdíjasként kezdtem el  írni. Örülök, hogy a sors lehetőséget adott arra, hogy valóra váltsam gyermekkori álmomat.

Első kötete, amelyben nagyapja, Németh Gyula, a Somló parasztköltője verseit adta ki, 2006-ban jelent meg. A helytörténeti kötetei közül az Igaz mesék 2008-ban, a Falumesék, Vid krónikája 2010-ben jelent meg, majd két évvel később az Életmesék, sorsforgácsok.

Szabó Róbert polgármester köszöntötte az érdeklődőket, a nézőkkel szemben ül Poór Andrásné Tatai Izabella, Némethné Péntek Zsófia és Kersnerné Egyed Mária 
Fotó: Tisler Anna

Szabó Róbert, Vid polgármestere köszönetet mondott Némethné Péntek Zsófiának azért, hogy könyveiben megörökíti a település múltját, az egykori emberek mindennapjait, szokásait. Az utánunk jövő generációk ezekből tanulhatják meg a falu múltját. A polgármester születésnapja alkalmából virágcsokorral köszöntötte a szerzőt.

A könyvbemutatón Sörösné Kolonics Erzsébet konferált, a kötetből Poór Andrásné Tatai Izabella és a szerző olvasott fel, valamint Némethné Kovács Magda nótaénekes énekelt Somló környéki és a paraszti életről szóló dalokat. A kötetet méltató Kersnerné Egyed Mária kifejtette, az írások történetei érdekesek, még azok figyelmét is leköti, akik soha nem éltek falun. A történetek bemutatják, milyen sokrétű tudással kellett rendelkezniük a parasztoknak ahhoz, hogy növényeket termesszenek, állatokat gondozzanak. Nehéz élet jutott nekik. Voltak évek, amikor a természeti csapások miatt megsemmisült a termés, hiába dolgoztak egész évben szorgalmasan, nem lett eredménye. A gazdálkodók azonban a következő évben ismét nekiláttak a munkának, bíztak a sorsban. A paraszti élet minden nehézsége, szépsége, vidámsága kirajzolódik a kötetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!