Vid

2016.06.21. 18:35

Időtlen ízek és értékek vidi praktikákkal

Vid - Nem kevés a kihívás azok számára, akik saját vállalkozásba fognak, főleg, ha egy olyan, manapság kevésbé divatos , sok munkát kívánó ágazatban próbál szerencsét az ember, mint a zöldség- és gyümölcstermesztés, -feldolgozás - tudtuk meg a Csalán Természetvédő Egyesület legutóbbi tanulmányútján.

Leitner Vera

Azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy Bagyura Ferenc maga megy elé a kihívásoknak. A Viden élő Bagyura Ferenc és Krózser Babett két éve vágott bele a gazdálkodásba, egy cseresznyelekvár-befőzést követően. A gyümölcsfeldolgozási praktikákat, s általában a konyhában való jártasságot Ferinek még szülei és nagymamája tanította. Az ő receptjeikkel indult a vállalkozás.

A Viden élő Bagyura Ferenc és Krózser Babett két éve vágott bele a gazdálkodásba. A kezdetekről, kreatív ötleteikről és a jövőről is meséltek a Csalán Egyesület legutóbbi tanulmányútján
Fotó: Leitner Vera

- Ha valami száz éve működött, miért ne működne ma is? - teszi fel a kérdést Bagyura Ferenc, aki ennek fényében ma is fával fűtött üstökben, tartósítószerek nélkül főzi a lekvárokat, s ugyanilyen természetes, adalékmentes eljárással készíti a szörpöket, ételízesítőket, fűszerkeverékeket is. Az első cseresznyelekvárok óta rengeteg egyéb, szezonális gasztroterméket álmodott meg, s bár minden ötletre nyitott, mint mondja, valódi hitelesség nélkül nem érezné magáénak a feladatot. - Nem készítek olyan terméket, amit magam nem szeretek, hiszen azt nem tudnám hitelesen kínálni a vevőimnek - mondja Feri.

A kérdésre, hogyan kívánja továbbfejleszteni gazdaságát - melyhez a gyümölcsös, illetve a zöldség- és fűszerkert mellett állatok is tartoznak -, jó kilátásokkal kecsegtető választ ad.

- Terjeszkedni szeretnék, még legalább százötven gyümölcsfát fogok ültetni a következő évben. A legnagyobb akadályt az jelenti azonban, hogy nem találok megfelelő munkaerőt, aki segítene ebben. Egyedül nehezen bírom már a teljes gazdaságot ellátni, rengeteg a feladat, szerencsére - mondja, s csak sorolja a következő terveket.

Vid település képviselő-testületi tagjaként Bagyura Ferencnek azonban nem csak a saját vállalkozása körüli teendők teszik ki a mindennapjait.

- Egy legalább tízéves településfejlesztési tervet szeretnénk véghezvinni a faluban, különböző cégek bevonásával - ecseteli az egyik hosszabb távú kihívást Bagyura Ferenc. Szavaiból kitűnik, hogy akárcsak gazdaságában, a közügyekben is a célirányosság jellemzi: mindig a következő lépésre összpontosít, a megvalósítható fejlődés érdekében. Mondhatni, ez az ő sikerreceptje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!