Vörösiszap

2011.03.31. 06:28

Iszapkatasztrófa: újraindul a szennyező anyag beszállítása

Devecser - Befejeződött a VII. kazetta műszaki ellenőrzése a Mal Zrt. Ajka melletti timföldgyárának iszaptározó-telepén, csütörtöktől folytatják a szennyező anyag beszállítását az iszapkatasztrófában elöntött mezőgazdasági területekről.

MTI

Benkovics Zoltán, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ (UKKK) parancsnoka az MTI-nek elmondta, hogy a budapesti műszaki egyetem szakvéleménye alapján döntöttek a beszállítás  folytatásáról, amelyet a VII-es tározóba lerakott anyag tetején észlelt - a csapadék és az összegyűjtött föld nedvességtartalma által okozott - repedések miatt az előző hétvégén állítottak le.
   
A parancsnok közlése szerint a lerakóhelyek műszaki karbantartása folyamatos, a tavaly októberi iszapömlés óta a külterületekről 430 ezer köbméter vörösiszapos földet szállítottak be az ajkai timföldgyár területére.
   
A folyamatos depózás rendkívüli szervezési és műszaki feladat, a beszállítás időben előre nem tervezhető karbantartási munkákat igényel - mondta Benkovics Zoltán, hozzátéve, hogy emiatt a szennyező anyag szállítását a mentesítés megkezdése óta időlegesen többször fel kellett függeszteni, s ez június végéig még előfordulhat.
   
Az Országgyűlés június végéig, az egész megyére kiterjesztve meghosszabbította a veszélyhelyzetet.
   
A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik.

Dossziénk az iszapkatasztrófáról - kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!