Vörösiszap

2012.04.06. 17:55

Az iszapkárosultakért

Megyei körkép - A vörösiszap-katasztrófa károsultjainak másodlagos kártérítéséről tettek fel kérdést az Országgyűlésben Pál Béla és Gőgös Zoltán MSZP-s politikusok.

Tremmer Tamás

Pál Béla  kifejtette, a 2010 októberében bekövetkezett vörösiszap-tragédiát követően a környéket, a Torna-patakot és a Marcal medrét is meg kellett tisztítani egészen Mersevátig. A munkát tavaly ősszel kezdték. A kikotort vörösiszapot pedig Somlószőlősön, Somlóvásárhelyen, Devecseren és Kolontáron keresztül szállították a tározókig, több tíz tonnás kamionokkal. Ezeket a mellékutakat azonban nem ilyen forgalomra és nem ilyen terhelésre tervezték, és az útvonal mellett lévő lakóházak közül több megrepedezett, Somlószőlősön az iskola, a bolt, a községháza épülete is. A politikus arra volt kíváncsi, mikor és milyen módon kerül sor a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak az elszenvedett másodlagos káruk megtérítésére.

Tállai András belügyminisztériumi államtitkár válaszában úgy fogalmazott, hogy a másodlagos károk kifizetésére a belügyminiszter 2011. május 2-án rendeletet adott ki. A 2011. november 30-ai határidőig több mint 500 igény érkezett, ebből 460-at jogosnak ítéltek. Somlószőlős önkormányzata rossz pályázatot adott be, de az ő kérelmük sincs elutasítva, a Kármentő Alapból az önkormányzat bármikor kérhet kártalanítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!