Zalahaláp

2016.04.20. 15:20

Kitartó kosárfonók kiállítása Zalahalápon

Zalahaláp - Gyerekkorunkban még mogyoróvesszőből készítettük a kerítést, de a vesszőből font kosárral a kotlós tyúkot is le lehetett borítani, és azzal hordtuk be a tűzifát is.

Tóth B. Zsuzsa

Így emlékezett a vesszőkosarak használatára Csuri Lajos a helyi kosárfonó szakkör kiállítása megnyitója során a Prónay-kastélyban. A Zalahalápért Közalapítvány elnöke elmondta, hogy az idei a szakkör 15. kiállítása.

A kastélyban nyílt a kosárfonók 15. kiállítása. A képen középen Takács Zoltánné szakkörvezető

- Csak gratulálni lehet a szakköri tagoknak a magas színvonalú munkáért, amely látványa emlékeket ébreszt. Ahogy öregszik az ember, egyre többet emlékezik gyermekkorára, amikor ezek a tárgyak a mindennapi életünk szerves részei voltak. Sajnálom azokat, akik életéből kimaradtak ezen élmények, mert nem volt olyan falusi kötődésük sem, amellyel megismerkedhettek volna a vesszőből font tárgyakkal. A fröccsöntő gépek használatával sajnos perifériára kerültek a vesszőkosarak mára. Hiányt pótol és reméljük, sok évig fennmarad a szakkör és a gyerekekben is elplántálódik a vesszőből készült használati eszközök látványa – fejezte ki reményét Csuri Lajos. Köszönetet mondott Takács Zoltánné szakkörvezetőnek, amiért felkarolja a kosárfonást a faluban és vidéken.


Takácsné elismerte, hogy hagyományt teremtettek a szakkörrel. Mint mondta, a gyűjteményes kiállítás bemutatja, hogy hova lehet eljutni kitartó, több éves munkával, amelyhez azonban kellett a támogatók segítsége is.

Bedő Lajos polgármester köszöntőjében arról szólt, hogy a szakköri tagok a népi kultúra terjesztőiként olyan szépen dolgoznak, hogy munkáik bárhol megállnák helyüket. Köszönte a csapat összetartását és bemutatkozását, hogy a közönség is élvezheti munkáik látványát.

A megnyitón közreműködtek a Kacagó óvodában cseperedő gyerekek verses, dalos műsorukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!