Zalameggyes

2017.01.13. 10:58

Az elszármazottak is hazalátogatnak

Zalameggyesen mindössze 57 lakos él, de pörög a könyvtár és még traktort is vásároltak.

Tisler Anna

Számítógépes logikai játékkal töltötte a délután egy részét az ötödikes Görög Kristóf a könyvtárban. A zalameggyesi művelődési intézmény minden délután, még szombaton is várja az olvasni vagy internetezni akarókat. Gyakran térnek be diákok a házi feladatukhoz anyagokat keresni, kötelező vagy ajánlott olvasmányokat kölcsönözni, fiatalok a barátaikkal levelezni, vagy csupán beszélgetni, együtt lenni.

A hidegebb hónapokban a könyvtár a találkozóhely. Görög Zoltánné könyvtáros örül minden betérőnek. Ismeri mindenki olvasási szokásait. A községben ugyanis mindössze 57 lakos él. Sok az egyedülálló nyugdíjas, akik néha beszélgetni is bemennek. Hét általános iskolás gyermek él a községben. A legnépesebb család hét tagú, és van, ahol öten élnek együtt. A téli hónapokban az idősekre kiemelten figyelnek. A január elejei hóesés után mindenki portája elől ellapátolták a havat, aki életkora vagy betegsége miatt azt nem tudta megtenni. A közfoglalkoztatottak segítettek abban.

A település igényelt szociális tűzifát. A fagyos napokon volt, ahol csaknem el is fogyott a kiszállított mennyiség. Szanyi Mária Judit polgármestertől megtudtuk, hogy a községben van vezetékes gáz, de sokan csak főzésre használják, mert fűtésre a fa olcsóbb. A szennyvízcsatorna még hiányzik a településről. Egyedi gyűjtőt akarnak, amit minden házhoz külön telepítenek. Ezt olcsóbb kiépíteni, nem kell a vezeték lefektetése miatt felbontani az aszfaltot, valamint az üzemeltetése is olcsóbb. A lakosság ugyanis nem terhelhető tovább. Többen közhasznú foglalkoztatottként alacsony jövedelemből élnek, és többen kevés nyugdíjat kell, hogy beosszanak. Régen szinte minden háznál tartottak állatokat, ma már az is ritka. Egy család kiegészítő tevékenységként szarvasmarhát tart, a tejből sajtot készít, annak eladásából egészíti ki a jövedelmét. Máshol tyúkokat tartanak, hogy tojásért és húsért ne kelljen a boltba menniük. Helyben nem tudnak vásárolni, a péksüteményt mozgóboltból szerzik be, a többi élelmiszerért a szomszédos Rigácsra vagy nagyobb bevásárlásra Sümegre utaznak. Tanévben az iskolabuszok miatt jó a közlekedés, szünidőben viszont kevés a járat. Aki teheti, tart fenn személygépkocsit, akinek nincs, a falugondnok segítségét veszi igénybe. A falugondnoki autót gyakran használják, az idén, ha írnak ki pályázatot, kicserélik azt.

A start programban tavaly traktort vásároltak. A mezőgazdasági termelésben öt közhasznú dolgozót foglalkoztatnak egész éves szerződéssel. Termeltek burgonyát, hagymát, paprikát. A termény egy részét kiosztották a lakóknak, de jutott a gógánfai iskola konyhájára is. A térségben jó minőségűek a termőföldek, a nagy mennyiségű csapadék azonban rontotta a minőséget. A helyiek hálásak, ha kapnak segítséget, és igénylik a közös programokat. Aki nem tud utazni, vidéki programokon részt venni, annak a helyi rendezvények jelentik az élményt. Év végén megtartják az idősek napját, tavaly Papatyi Tóth Tünde szórakoztatta a meghívottakat. Az idősek még mindig beszélnek róla, ha az utcán találkoznak. Karácsony előtt minden lakos 4000 forint értékben ajándékcsomagot kapott. Egy évben sem maradhat el a gyermeknap, a falunapra pedig az elszármazottak is hazalátogatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!