Zene

2014.11.04. 16:50

Érdi Tamás és a többiek

Balatonfüred - Érdi Tamás zongoraművész és sok más tehetséges zenész is koncertet ad a következő hetekben a zeneiskolában. Az iskola a hangversenybérlet-sorozattal teszi még szerethetőbbé a zenét az ifjúság számára.

Prevics Éva

Kiváló művészek fellépésével folytatódik a Ferencsik János Zeneiskola bérletsorozata a téli hónapokban. November 18-án Kallai Nóra és Farkas Zoltán áll színpadra. Régi zenét játszanak majd, Kallai barokk csellón, Farkas barokk gitáron. A különszámok után a művészek együtt is zenélnek majd. Kallai Nóra a Zeneakadémián végzett, de tanult Hollandiában is. Ma főként műfordítóként dolgozik. Farkas Zoltán gitárművész, aki korábban számos zenekarban játszott, ma a balatonfüredi zeneiskolában is tanít. Az intézmény egy nagyszabású tanári koncertre is készül, melyen minden tanított hangszert megszólaltatnak- mondta a Naplónak Steguráné Ormándi Barbara az iskola megbízott igazgatója.


Farkas Zoltán gitárművész oktat a zeneiskolában. Hamarosan koncertet is ad majd. A képen Farkas Zoltán és Babai Noémi (Fotó: Prevics Éva)

Ezek a koncertek nagyon fontosak azért is, mert ráirányíthatják a figyelmet egy-egy hangszercsoportra. A fiatalok persze sok hangszert ismernek, de még mindig az látszik, hogy a legnépszerűbbek a zongora, fuvola és a gitár. vagyis azok a hangszerek, melyek a legkevésbé hangosak és melyeken ezért a leghatékonyabban lehet gyakorolni. Ezek mellett pedig érdemes megmutatni nekik, hogy képes szólni egy másik hangszer. A fuvolát például egyre kevesebb fiú választja, egyre inkább elnőiesedett ez a tanszak - mondja a megbízott igazgató - annak ellenére, hogy a legjobb fuvolaművészek férfiak. Kevesen tudják azt is, hogy a fuvola a légzéstechnika miatt asztmás gyerekeknek kifejezetten ajánlott. Az is fontos, hogy a gyerekek minél több jó zenét halljanak, fejlődjön a hallásuk és csiszolódjon zenei műveltségük. Ezért épp most operalátogatást is szerveznek a nekik. Az idei év egyik legnagyobb dobása a zeneiskolában kétség kívül az Érdi Tamás koncert lesz. A zongoraművész december közepén áll majd színpadra Balatonfüreden.

Ezek is érdekelhetik