Zirc

2011.10.11. 08:02

Száguldozó erdei motorosok

Zirc - Három motoros ellen kezdeményezett eljárást a rendőrség, akik az erdőkben száguldoztak. A jelenség nem új a térségünkben - mondja Hajba Zsolt alezredes, a zirci őrs parancsnoka -, hiszen évek óta ez megy az erdőkben.

Mátételki András

Több esetben fogtak már el a törvény ellen vétőket, de mivel jelentős erdős terület ellenőrzése tartozik az őrshöz (a 400 négyzetkilométer kétharmada erdő!), sokan megúszták a felelősségre vonást. Főleg a krosszmotorosok "szántják fel" a fák között a talajt, amivel a (védett) növényvilágot teszik tönkre, zavarják az állatok nyugalmát, arról nem is beszélve, hogy sok kellemetlenséget okoznak a turistáknak is. Hiába a sorompók, a behajtani tilos táblák, sokan mint az őrültek, úgy versenyeznek a nehéz terepen.

Szeptember végén a HM Verga Zrt. egyik erdésze jelentette, hogy ismét motoroktól hangos a királyszállási terület. A zirci járőrök az erdészekkel közösen a helyszínre siettek, hogy elfogják a szabálytalankodókat.

- Mire a kollégáim kiértek, elcsendesedett az erdő - folytatja Hajba Zsolt. - Nyilván sejtették a száguldozók, hogy a nyakukon vagyunk, ezért a járműveiket - három krosszmotort, amelyből kettő motorkerékpárnak, míg egy segéd-motorkerékpárnak minősül - az erdő szélén elrejtették, ők pedig gyalogosan távoztak. Gondolták, az akció végén, netán másnap majd visszamennek értük. Hiába tették ezt, mivel a járműveiket lefoglaltuk, s behoztuk az őrsre, azóta is itt tároljuk őket. Mivel a krosszmotorokon nem volt rendszám - a segéd-motorkerékpárra nem kötelező -, ezért az egyik gép alvázszámából kiindulva sikerült a tulajdonosokat beazonosítanunk. Mint kiderült, a két 30 év körüli férfi és a 20 éves társuk Várpalotáról jött át erre a vidékre.

Az alezredes hozzátette, az erdészeti szabálysértést elkövetők 10 ezer forintig büntethetők, ám a motorosok akár 150 ezer forintos büntetésre is számíthatnak, mivel a Natúra 2000 természeti területen okoztak kárt az élővilágban, mellyel természetvédelmi szabálysértést követtek el.

Még nagyobb lesz a várpalotai motorosok anyagi vesztessége, ha az eljáró  hatóság, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága esetlegesen a motorokat elkobozza tőlük, hiszen erre a jogszabály lehetőséget ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!