Zirc

2011.10.25. 09:44

Tűvel festett képek

Zirc – Huszonkilenc gobelin alkotás díszíti a városi könyvtár és művelődési ház falait dr. Hevesi Gusztávné jóvoltából.

Mátételki András

Némethné Gunther Teréz, a gyulafirátóti művelődési ház vezetője elöljáróban ezt mondta:

- Tűvel festett képek - ez a kiállítás címe, amely nagyon találó. Valóban, a XV. században az olasz festészettel, művészettel versenyre kelve, franciaországi, párizsi műhelyében a fonalfestéssel, takácsmesterséggel foglalkozó Gobelin nevű kelmefestő megalkotta a kézzel szövött találmányát, a róla elnevezett gobelint, amely hódító útjára indult. Kezdetben a hatalmas méretű, kézzel szövött, gyapjúból készült darabok kolostorok, várak, kastélyok falainak hőszigetelésére és díszítésére szolgált. Jóval később, a
XIX. század közepére terjedtek el a kisebb méretű, lakást díszítő gobelin képek, egyéb díszítő- és használati tárgyak, amelyeket a háziasszonyok készítettek. Ez a mai napig ismert, és gyakorolt kézimunka.

- Gobelinnek sikerült megteremtenie a gobelin varrás művészetét, és megmutatta, miként lehet tűvel festeni. A gobelinről hallottam már többféle elnevezést: a tű művészete, a kéz művészete, az otthon művészete.

Klári néni munkáit szemlélve is azt látom, mindegyik ügyes kezek alkotta művészi alkotás. Képeivel nem először találkozom, számtalanszor lenyűgöztek már kézimunkái. Mivel rokoni szálak fűznek a Hevesi családhoz, gyakran megfordultam Klári néniék otthonában. Mindig szívesen mutatta meg az elkészült darabokat, a megkezdett, vagy félig kész képeket.

Láttam Klári nénit varrás közben, átélhettem vele együtt, milyen izgalmas, amikor a sok-sok öltésből kibontakoznak a formák, az alakok. Akár több tízezernyi öltést követően a kép teljessé válik és átalakul egy sokszínű csodálatos tájképpé, nyugtató csendéletté vagy egy kifejező arccá.
Elhangzott, hogy az alkotó a sok színes kép kivarrása után - amely rendkívül fárasztó, ugyanis gyakran egyszerre 28-30 színnel kell dogozni - a pihentetőbb fekete-fehér képek varrását választotta. Ez is nagy odafigyelést igényel, mert az esetleges hibák itt könnyebben megmutatkoznak, mint a színes képben. A kiállítás részt vevői megtudhatták, hogy Klári néni munka közben zenét hallgat, ez segíti őt az átlényegülésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!