Zirc

2012.03.13. 08:05

Elkezdték a nagytakarítást

Zirc - A tavasz beköszöntével a legfontosabb munka a város kitakarítása, a télen kiszórt síkosság mentesítő anyag összegyűjtése, a fák metszése - számolt be róla lapunknak Zirci Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Varga Domokos Péter

Schreindorfer Károlytól megtudtuk, a munkálatok elvégzésére hat közcélú munkás áll rendelkezésükre, akiket a város hat órás foglalkoztatásban alkalmaz, de feladattal városüzemeltetési kft. látja el őket. Rendelkeznek ugyan egy kommunális traktorral, amely a takarítás mellett hótolásra és fűnyírásra is alkalmas, de ennek a gépnek a teljesítménye nem elég a kőzúzalék felszedéséhez. Normál esetben seprésre használható, de a járdák, padkák mellett összetömörödött síkosság mentesítőt egyébként is csak kézi erővel lehet fellazítani, majd összegyűjteni.

A kohósalakot és sót is tartalmazó zúzalékot összeseprik, kupacokba rakják, máglyázzák a munkások, majd ha elegendő összegyűlt, konténerekbe pakolják.


 
Egy kertész irányításával elkezdték már a közterületeken lévő fák metszését is. Ennek során levágják a száraz ágakat, szépítik, formázzák a fákat. Ebben az időszakban végzik el a tuják permetezését is.
 
A központban a Rákóczi tér átépítése miatt most nincs évelő növény, de a város többi részén már készítik elő a virágosítást, az ősszel felásott ágyásokat újra átmozgatják. Ültetni egyelőre nem tudnak, mert 20 centiméter alatt még fagyos a föld, a csapadék sem tudott kellően belehúzódni.


A takarítást a Rákóczi téren kezdték, majd a frekventált területeken haladnak tovább: a várost átszelő 82-es úton, valamint a kórház felé vezető szakaszon. A munkálatok másfél hétig tartanak, Schreindorfer Károly úgy tervezi, a nemzeti ünnepre, március 15-re teljesen elkészülnek vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!