Zirc

2012.03.27. 08:41

Lobog a fekete zászló

Olaszfalu - Harminckét név harminckét halál története pár mondatban. Fiatal emberek, akiket 1945-ben öltek meg a bevonuló szovjet katonák. Értük lobogtatja az élénk bakonyi szél az emlékmű felett a fekete zászlót. A rettenet, a döbbenet ma is megüli a szíveket.

Varga Domokos Péter

Az évfordulón emlékezni jöttek össze a helybeliek, az ártatlanul megöltek ismerősei, rokonai, testvérei, meg azok, akiknek valamilyen szempontból fontos, hogy újra átéljék a szörnyűséget, figyelmeztessék a világot arra, hogy soha többet ilyet! Soha többé háborút, soha többé ártatlanul kiontott vért.
 
A község ünnepségén dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára mondott nagy hatású ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, hogy az Olaszfaluban történt tragédia nem csupán az itt élő emberek, a családtagok tragédiája, hanem az egész magyar nemzeté. A magyar kormány minden településen elszenvedett áldozatért elégtételt követel, és minden egyes elhunytat, minden egyes károsultat ugyanúgy megkövet. A legkisebb falu tragédiája is a nemzet tragédiája, a gyászában senki sincs egyedül, terhét senkinek sem kell egyedül cipelnie. Felidézte az 1945. március 23-án ártatlanul megölt 32 fiatal ember történetét, akiknek terveik voltak az életre, ezt a sorsot nem választották maguknak.


 
Ugyanekkora bűn kezdődött a halálukat követő csenddel, amely 1990-ig tartott, a nyomozás csak 2011 augusztusában kezdődött meg a tömeggyilkosság ügyében.
 
Rétvári Bence beszéde után a község óvónőiből álló csoport idézte fel a szörnyű történetet. Az összeállításban hangzott el, hogy amikor az áldozatok  temetésén Dobos Antal bíró megkérdezte az orosz tisztet, miért történt mindez, azt a választ kapta, mert háború van, a  háborúban sok minden megtörténhet, még véletlenül is...


Partizánnak hitték az áldozatokat

Dobos Antal bíró 1945-ben meg akarta menteni a falu fiataljait, köztük a saját fiát, Gyulát is. Ezért ügyes trükkökkel elérte, hogy a magyar nyilas hatalom a leventéket a vesztett háború végén ne vigye ki a frontra, ne hurcolják őket tovább Németországba. A bevonuló oroszok olyan információt kaptak, hogy partizántevékenységre számíthatnak a Bakonyban, a vélt kiképző táborukra is ráleltek a Tés melletti Csőszpusztán. A környező falvakban nem találtak fiatalokat, mivel azokat mind elküldték a frontra. Ezért mikor Olaszfaluban fiatal embereket találtak, azt hitték, ők a partizánok, ezért válogatás nélkül halomra gyilkolták őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!