Zirc

2013.06.28. 13:03

Kiépült a teljes csatornahálózat Jásdon

Jelentős összegből, 314 millió forintból közel öt kilométer hosszúságban a teljes szennyvízcsatorna-hálózat kiépült a településen, ahol egy 75 köbméteres tisztítótelepet is átadtak pénteken.

Szabó Péter Dániel

- A jásdiak régi vágya volt, hogy a nagy mennyiségben keletkező szennyvizet közcsatornába vezethessék, hiszen annak egy része elszivárog a talajba, s akár a településen áthaladó élővizekbe is bejuthat.  A 267 millió forintos Európai Uniós forrás mellett 47 millió forint önerőből megvalósult beruházás többéves előkészítő munka eredménye, hiszen a pályázat beadását követően 2010-ben kapta meg a jelentős támogatást a község, s azt követően indulhatott a kivitelezés - mondta el köszöntőjében Talabér Márta, a térség országgyűlési képviselője.

Hosszú és rögös út vezetett az ünnepélyes átadásig, de megérte a befektetett energia. Úgy érzem javítani tudtunk a lakosság életkörülményein és nem mellesleg a környezeti fenntarthatóság feltételein, vont mérleget Nagy Csaba polgármester, aki a környező települések képviselői mellett a projekt előkészítésében és lebonyolításában résztvevő cégek, szervezetek vezetőit is név szerint üdvözölte köszöntőjében.

Nagy Csaba polgármester, Talabér Márta országgyűlési képviselő és Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója (j-b.) az ünnepélyes átadáson. Háttérben a korszerű szennyvíztisztító telep (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A polgármester emlékeztetett, Jásdon valamennyi közmű kiépült az elmúlt évtizedekben, egyedül a szennyvízelvezetéssel voltak problémák. Ezért az önkormányzat összefogott a lakossággal, s belevágtak az évekig tartó munkába. A 47 millió forintos önrészhez a helyieknek is hozzá kellett járulniuk, lakóingatlanonként közel 200 ezer forinttal.

 

A 314,5 millió forint összköltségű jásdi csatornaberuházás keretében kiépítették a gravitációs gerinchálózatot 4707 méter hosszúságban, megvalósult 328 darab házibekötés, kiépült nyolc darab házi átemelő, három darab központi átemelő és három darab monitoring kút, valamint a község határában egy 75 köbméteres, korszerű szennyvíztisztító telep. A tényleges kivitelezés 2011 májusában indult, s próbaüzemet követő ünnepélyes átadásra pedig bő két évvel később került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!