Zirc

2013.06.03. 14:36

Óvja embertársai életét

Zirc – Hédl Józsefnek gyerekkorában valaki megmentette az életét. Ezt sem akkor, sem később nem tudta igazán megköszönni.

Varga Domokos Péter

Elhatározásában, hogy olyan hivatást választ, amely lehetővé teszi, segítsen az embereken, óvja embertársai életét, testi épségét, ennek az élménynek is szerepe volt. 

Hédl József a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzatnak harmadik ciklus óta elnöke, ezt a tevékenységet társadalmi megbízatásban látja el. Ugyanúgy, mint az önkéntes tűzoltóságot. Hivatásszerűen munkavédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi szakember, ezt a munkát ma már vállalkozóként végzi. 

Nemrégiben a tűzvédelem érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért gróf Széchenyi Ödön-emlékplakettel tüntették ki. Az elismerést hivatalosan a Pilisszentivánon, a Flórián napi 5. országos tűzvédelmi találkozón kellett volna átvennie, de ezen nem tudott részt venni, ezért Devecserben, a megyei önkéntes tűzoltó versenyen kapta meg.

 



Hédl Józsefet a tűzvédelem érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért gróf Széchenyi-emlékplakettel tüntették ki (Fotó: Varga Domokos Péter)



Az a bizonyos gyerekkori emlék ma is munkál benne, mely sínre tette az életet. 1951-ben A Kerteskői Állami Gazdaságban dolgozott az édesapja, ott élt a család. (Már az édesapja is parancsnoka volt a helyi önkéntes tűzoltó egyesületnek.) Társaival játszottak, amikor egyszer csak elgurult a labdájuk. Ő szaladt utána a bozótosba, mikor egyszer csak eltűnt a lába alól a talaj, beleesett a vízzel telt meszesgödörbe.

A többi gyerek elkezdett kiabálni, erre ment oda a közelben dolgozó Bachstetter István, és kihalászta a vízből a már elsüllyedt gyermeket. Mivel már nem lélegzett, fejre állította, kirázta belőle a vizet, a kisfiú ekkor visszanyerte eszméletet. Középiskolás volt már, mikor felkereste a családot, hogy megmentőjének köszönetet mondjon. (A szülei persze megtették ezt az eset után.) Az már nem fog menni, mondták a család tagjai, mert egy éve múlt, hogy Pista bácsi meghalt.

A tulajdonképpen még mindig gyermek Hédl József ekkor határozta el, hogy hivatásául választja az emberekkel való törődést, az életmentést. Munkája mellett tíz éven keresztül, egészen addig volt a Zirci önkéntes tűzoltóság parancsnoka, míg az létezett. Ha tűz volt, a hivatásosok Veszprémből jöttek ki oltani. Ha az önkéntesek nem dolgoztak éppen (éjszaka volt vagy pihenőnap), gyakorta előbb értek ki.

Elkezdték az oltást, mentették az értéket, az embereket. Munkája vitte ki a németországi Traunsteinbe, ahol felkereste a helyi tűzoltóságot. Mivel kiválóan beszél németül, máig tartó kapcsolat alakult ki, a traunsteiniek amivel tudják, segítik a környéket, elsősorban a tűzoltókat. 1999 tavaszán érkezett az első szállítmány, ezt az önkéntes tűzoltó egyesületek között szétosztották. Azóta rengeteg felszerelést kaptak a traunsteiniektől, köztük egy komplett tűzoltó autót, körülbelül 50 millió forint értékben. Eddig a Hédl József által ide irányított adományok értéke meghaladja a 100 millió forintot.


2005-ben kellett létrehozni a köztestületi tűzoltóságokat, akkor Zircen megszűnt az önkéntes tűzoltó egyesület, de Hédl József kapcsolata nem szakadt meg az önkéntes tűzoltókkal, a környékbeli egyesületek (Bakonyoszlop, Bakonynána, Lókút, Bakonybél) munkáját rendszeresen segíti, irányítja hozzájuk a traunsteiniek adományait.



 


Legközelebb június 22-én jönnek a traunsteiniek, ezúttal egy gyors beavatkozásra alkalmas, kis tűzoltó autót hoznak, ezt a bakonyoszlopi önkéntesek kapják majd meg. Ez a jármű használható alapfunkciójában kisbuszként is, kilenc személyt lehet vele szállítani. De a tűzoltáshoz szükséges kellékekkel is felszerelték, a települési tűzcsapokhoz csatlakoztatva lehet vele oltani. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!