Zirc

2013.07.17. 19:46

Szigorúan betartják az új törvényt

A takarékszövetkezetek végrehajtják az új törvényt, de nem értenek vele egyet.

Varga Ibolya

Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője szerdán Zircen járt, a Zirc és Vidéke Takarékszövetkezet közgyűlésén. Ezen ismertette az OTSZ elnökségének javaslatait, melyet az után dolgoztak ki, hogy elfogadták az új takarékszövetkezetről szóló törvényt. Azt javasolják a tagságnak, hogy legyenek jogkövetők és maradéktalanul hajtsák végre a törvényt, de minden hazai és nemzetközi fórumon tiltakozzanak ellene.

A takarékszövetkezetek már egy évvel ezelőtt megkezdték a tárgyalásokat arról, hogy az országban leginkább elérhető, hiszen ezernyolcszáz fiókkal rendelkező szövetségük vállalja azt a szerepet, amit egy állami banknak el kell látnia és segít a vállalkozásoknak abban, hogy hozzájussanak a támogatásokhoz és azon felül is a szükséges hitelekhez. 

Varga Antal az OTSZ ügyvezetője kifejtette: éppen félúton tartottak a tárgyalásokban bizonyos állami feladatok átvállalásában, amikor elfogadták a törvényt. Nem értettek egyet azzal, hogy a Magyar Posta meghatározó tulajdonossá lett a rendszerükben. Nem volt szükségük arra, hogy feltőkésítsék őket, hiszen kétszer annyi tartalékuk volt, mint amennyit a vonatkozó jogszabály előír.

Valóban nehéz helyzetbe került az utóbbi időben egy-két pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó szövetkezet, de ezek nem voltak a szövetség tagjai és a tagjaikhoz képest jelentéktelen a szerepük a piacon. Az mostani helyzetben a tagság tulajdona került veszélybe, ezt gyakorlatilag államosították. Ezért is kell tiltakozniuk minden fórumon.

Más forrásból kaptuk a hírt, hogy Lakatos Antal, a Kinizsi Bank elnök-vezérigazgatója lemondott a bankban betöltött minden tisztségéről. Telefonon kérdeztük, de a hírt nem cáfolta és nem is erősítette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!