Zirc

2014.01.27. 08:30

A százéves ünnepelt

Nagyesztergár - Százéves születésnapja alkalmából köszöntötték a falu vezetői és a családtagok Gremsperger Károlynét az elmúlt hét végén a polgármesteri hivatalban.

Müller Anikó Hanga

Náni néni 1914. január 22-én született a kis bakonyi településen, Ányos Pál szülőhelyén. Négyen voltak testvérek. 1937-ben férjhez ment, két gyermeke született, Károly és Anna. Hatévi házasság után megözvegyült, 1944. december 13-án férje a háborúban életét vesztette. Özvegyasszonyként alkalmi munkákból tartotta el magát és gyermekeit. Fiát, vejét is eltemette, jelenleg menyénél él, nagy gondoskodásban és szeretetben.

Szelthofferné Német Ilona polgármester asszony emléklapot adott át az ünnepeltnek (Fotó: Müller Anikó Hanga)



Négy unokája, hét dédunokája, öt ükunokája van, közülük a legkisebb kéthetes, a legidősebb tizenkét éves. Szelthofferné Németh Ilona polgármester asszony az ünnepségen köszöntötte a szépkorú asszonyt, átadta neki a miniszterelnök által küldött Magyar Kormány Emléklapját és az önkormányzat ajándékkosarát. Elmondta, nem volt még példa arra, hogy a faluban ilyen magas kort megért volna valaki. Felidézte, Náni néni ott volt az elmúlt évek idősek napi ünnepségein is, ahol még táncra is perdült. A német nemzetiségi önkormányzat nevében a szervezet elnöke, Molnár Istvánné és két tagja, Varga Jánosné és Mátyás Imréné köszöntötte és ajándékozta meg az ünnepeltet.

Kérdésemre, mi a hosszú élet titka, azt mondta, jól enni, sokat dolgozni, mindig járt templomba, talán Isten rendelése is e hosszú élet, véli. Fiatalkorában keményen dolgozott a földeken, akkor még kézzel arattak, csépeltek, de disznóölésekre is járt segíteni. Nem kímélte az élet, a feje kétszer betörött, volt combnyaktörése, de ma jó egészségnek örvend, faragott botját is elsősorban fia emlékére viszi mindenhová magával. A népes család szeretettel vette körül az idős asszonyt, virágcsokrokkal, tortákkal köszöntötték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!