Zirc

2014.08.25. 10:00

Ízek, táncok és gombócok Bakonynánán

A természeti értékeiről ismert bakonyi községben színvonalas programokkal tarkított gombócfesztivált rendeztek szombaton.

Földesi Gábor

Simonné Rummel Erzsébet polgármester elmondta, a többi településhez hasonlóan annak idején ők is keresték az önmegvalósítás lehetőségeit. Kezdetben falunapokat tartottak, majd megpróbálták ezt olyan rendezvénnyé fejleszteni, ami túlmutat a megszokott programokon. Olyan, vendégcsalogató ötletet kerestek, ami ritkaságnak számít, mégis megtölthető látványos programokkal. A településen meghatározó a német nemzetiség jelenléte, ezért a sváb hagyományokhoz nyúltak vissza. A sváb kultúra jellegzetes ételeiben jelen van a gombóc, ezért is döntöttek úgy 2008-ban, hogy gombócfesztivált rendeznek. Az ötlet bevált, a gombócfesztivál népszerű, a szervezők egyre komolyabb támogatókat tudhatnak a kezdeményezés mögött.

Az eseményen fellépő – és nagy sikert aratott – Kid Rock And Roll SE tagjai is megkóstolták a helyszínen készült ízletes gombócokat (Fotó: Kiss Milán)

A falu asszonyai hétvégére számtalan gombócos ételt készítettek: a hatalmas rendezvénysátrak alatt kínáltak például édes-, és húsosgombócokat, vadast zsemlegombóccal, sárgabarackos, szilvás, mákos töltött gombócot, nyírségi gombóclevest, mindenféle mártást, de a látogatók megkóstolhatták az idei bakonynánai specialitást is: a töpörtyűs káposztát krumplis gombóccal.

A gasztronómiai ínyencségek mellett látványos és változatos zenés-táncos háttérprogramok várták az érdeklődőket. A szervezők gyermekműsorokkal, játékokkal, helyi és dudari táncegyüttesek előadásával, a Bakonynánai Dalnokok műsorával, trambulinnal, arcfestéssel, lufi hajtogatással, óriás csúszdával, rodeó bikával, fitneszbemutatóval, egészségügyi sátorral és tombolával készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!