Zirc

2015.02.17. 12:59

Nem tudják önerőből eltakarítani az udvarukból a több méteres fagyott havat

Olaszfalu – Több óráig lapátolják a méteres havat a házuk elől Kovács Zoltánék, akik számára egyre nagyobb gondot okoz a téli csapadék.

Kutasi Zsófia

- Most a mi problémánk a hó, mert a mi udvarunkon belül van, meg is kaptuk a  tájékoztatást, hogy kapun belül semmiképp nem takarítják el a havat. Ha viszont helyeztek volna ki megfelelő mennyiségű és hosszúságú hórácsot a mellettünk lévő területre, akkor nem lenne a telken belül sem ekkora hó – panaszolja Kovácsné Széplaki Borbála, aki férjével együtt próbál megoldást találni a számukra nehézséget okozó helyzetre. A család hét éve költözött Olaszfaluba, azóta minden évben gondot jelent számukra, hogy a házukkal határos szántóföldekről a szél behordja a havat az udvarukba, ahol így ilyenkor több méter magasan áll a fagyott hóréteg. A helyzet évről-évre rosszabb. Kovács Zoltán elmondta, az első időkben még élvezték a nagy havat, de az egyre vadabb szélfúvás miatt az extrém mennyiségű hó is nagyobb gondot okoz. A család az esetleges károk miatt is aggódik.

Kovácsnétól megtudtuk, a jegyzőtől ígéretet kaptak arra, hogy jövőre lesz hórács az érintett szakaszokon. Azonban attól tartanak, hogy a föld nem képes már több vizet elnyelni, és hóolvadás után ezt megsínylik a gyümölcsfák illetve súlyosabb esetben a lakóház is. Problémát okoz a családnak, hogy a nagy mennyiségű a szél által keményre összefújt havat kézi erővel nem tudják eltakarítani és azt nincs is hová elszórni - Ha a szél befújja a kapubejáró előtti részt, amelynek takarítása az önkormányzat feladata lenne, legtöbb esetben külön telefonálnom kell a hótakarítás miatt. A mi házunk előtti rész takarításához nem is elegendő a hókotrás, külön kérésre szokták kiküldeni a homlokrakodó gépet, ez azonban nem mindig történik meg időben. Mivel dolgozni járunk, nem tudjuk megtenni, hogy otthon maradunk a hó miatt, vagy csak később indulunk el munkába – teszi hozzá.

Kovács Zoltánéknál több méteres a hó. A ház előtti rész takarításához nem is elegendő a hókotrás, külön kérésre szokták kiküldeni a homlokrakodó gépet Fotó: Kutasi Zsófia

Kovács Zoltán azt a tájékoztatást kapta, hogy nem kapnak több segítséget. Számára ez nem elfogadható, mert mint mondta, igaz, hogy a falu határában egy szélső ingatlant vásároltak, azonban jogerős építési engedélyt illetve utána lakhatási engedélyt állított ki az önkormányzat számukra, adójogilag Olaszfalu településhez tartoznak. Úgy gondolja, jogosan várják el, hogy az ingatlant bekapcsolják a kommunális szolgáltatásba ugyanúgy, mint egy belső telken álló épületeket.

- Hogy ez a mellettünk álló terület beépítetlen volta miatt többletmunkát jelent az önkormányzatnak, azt nagyon sajnáljuk, de mi az adót megfizetjük az ingatlan után és a gépjárműveink után is. A rendezési terven a mellettünk álló szántóföldekből álló rész is falusi lakóövezetként szerepel, s az önkormányzat ezt a rendezési tervet is jóváhagyta. A szél okozta hófúvás és erózió megelőzésére az igazi megoldást hosszú távon az erdősávok telepítése jelentené a falu körül, ez azonban ütközik a mezőgazdaságban érdekelt telektulajdonosok érdekeivel – fogalmaz Kovácsné Széplaki Borbála. Kovács Zoltán szerint a hórácsok sem jelentenek igazi megoldást, szeretné, ha az önkormányzattól segítséget kapnának az udvaruk takarításához is.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Boriszné Hanich Edit polgármestert, aki elmondta, rendszeresen takarítják a havat az érintett utcában és minden esetben reagálnak a megkeresésre. Kovács Zoltánék kaptak segítséget és amikor bejelentést tettek a hótoló gép eltakarította náluk a havat, ki tudtak menni személyautóval és gyalogosan is. A településen télen számítani kell a jelentős havazásra és érdemes felkészülni rá. Minden háznál nagy hó van, ilyenkor a hólapátolás az, ami megoldást jelent. Az idősektől a fiatalokig mindenkit érint ez, aki nem számít rá, azt váratlanul érheti a nagy hó. A polgármester megerősítette, hogy jövőre hórácsokat helyeznek ki az érintett szakaszokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!