Zirc

2015.05.14. 08:20

Hagyományőrző programok

Zirc – A "Csak tiszta forrásból" II. Hagyományőrző programok Veszprém megyében című rendezvény május 16-án a Bagolyvár Fogadó és Galériában 11 órakor a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület kiállításával kezdődik, majd 13 órától szakmai konferenciájával folytatódik.

Kutasi Zsófia

A kiállítást megnyitja: Mészáros Veronika a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum néprajzkutató muzeológusa. Majd: Bakonyi kanász táncok. Közreműködik: Vastag Richárd, a Népművészet Ifjú Mestere, néptáncpedagógus, tánckutató, Aranysarkantyús táncos. A kiállítás anyaga 2015. május 16. és június 13. között térítésmentesen megtekinthető, a hétvégeken árusítással egybekötött bemutató kíséretében.

A konferencia témája: Vidékfejlesztés aktualitásai napjainkban, előadó Kropf Miklós a Veszprém Megyei Kormányhivatal Zirci Járási Hivatalának vezetője, Közösségépítés – hagyományőrzés –helyi érték, Működő Fafaragó központok Magyarországon Előadó: Bereczky Csaba fafaragó Népi Iparművész, a Népművészet Mestere, Borzavári táncok. Közreműködik: Vastag Richárd, a  Népművészet Ifjú Mestere, néptáncpedagógus, tánckutató, Aranysarkantyús táncos és párja

-"...gyermekeinknek továbbadni az örökséget..." A Népművészeti Egyesület tagjainak lehetőségei és szerepe az autentikus hagyományok őrzésében, előadó Szabó István Aranykoszorú díjas fafaragó, a Magyar Kultúra Lovagja, A Népfőiskolák közösségfejlesztő hatása napjainkban. A település-közösségfejlesztő munka aktuális helyzete Magyarországon; a közművelődés-közösségfejlesztés kapcsolata; intézmények közötti egyeztetések, együttműködés, társadalmi integráció előadó Balázsi Károly, főiskolai tanár.

17-én a program a fafaragók találkozójával és a "bakonyi zöld erdőben születtem" című gyermek népdalénekesek és felnőtt népdalkörök találkozójával folytatódik.

10.30 –tól fafaragók szakmai délelőttje(II. helyszín: Zirc - Bagolyvár) (A két program időben fedi egymást és más helyszínen rendezzük.)

Szünet, majd 14 órától    Bakonyi dalok és dalosok találkozója(I. helyszín: Békefi Antal Városi Könyvtár Művelődési Ház és Stúdió KB.  1./Gyermek népdaléneklési találkozó  2./Felnőtt népdalkörök találkozója- KÓTA minősítő  (Helyszín: Békefi Antal Városi Könyvtár Művelődési Ház és Stúdió KB).   A Gyermek népdaléneklési találkozó  május 17-n 14 órakor a felnőtt találkozó előtt lesz. Végül "PÁVA BÁL"  - Táncház, helyszín: Bagolyvár – Zirc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!