Zirc

2017.09.05. 16:55

A mélységben dolgozók titka - Bányásznap Zircen

Mi az a mélységes titok, ami a bányász-összetartozást olyan erőssé tudta tenni? - tette fel a kérdést Kuti Csaba, a megyei közgyűlés korábbi elnöke a zirci bányásznapi megemlékezésén a Pintér-hegyi parkerdő bányászemlékművénél.

Civil Tudósítónktól

- Az, hogy a föld alatt dolgoztak? Az, hogy állandó életveszélyben voltak? - ecsetelte a lehetőségeket az ünnepség szónoka, ugyanakkor hozzátette: nem az ő dolga megfejteni ezt a titkot. Egy azonban biztos, mondta: az a szolidaritás, ami a bányásztársadalmat mindig is jellemezte, nagyon fontos eleme az embereknek.

Az ünnepi beszédet követően az emlékező szervezetek elhelyezték koszorúikat a bányászemlékműnél.

A városvezetés főhajtása az emlékműnél
Fotó: Kelemen Gábor

Az ünnepségen került sor a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stú-dió KB, valamint az Öreg- Bakony Barátai Egyesület által bányászati témában meghirdetett rajz- és novellaíró pályázat eredményhirdetésére. A rajzpályázatra várakozáson felül, összesen 163 alkotás érkezett, melyeket szakmai zsűri értékelt. Nagyrészt a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából pályáztak, de éltek a lehetőséggel a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola diákjai is.

A pályázatra beérkezett valamennyi alkotás megtekinthető október közepéig a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban rendezett bányászati emlék-kiállításon.

Az ünnepségen bejelentették, hogy Hege Dezső, az Eoszén Kft. dolgozója Kiváló Bányász kitüntetést vehetett át a központi bányásznapi ünnepségen. A megemlékezést egész napos program kísérte. Zenés ébresztőt fújt a Zirci Fúvószenekar, Bányászat a Bakonyban címmel kiállítás nyílt a Reguly Antal múzeumban. A szervezők estebéddel vendégelték meg a résztvevőket, bányász-erdész találkozóra került sor, és koncertet adott az LGT-emlékzenekar.

Kelemen Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!