Hét bírálóbizottság ízlelte a mintákat

2024.04.19. 14:00

Tizenegy bor kapott nagy aranyat

Tizenegy nagy arany, hetvenhét arany, százötvennégy ezüst és harminc bronz minősítést adott át a zsűri a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács által rendezett idei borversenyen.

Szijártó János

A megmérettetésre 288, túlnyomó többségében remek minőségű bort neveztek be a gazdák, ám a részletes értékelést ezúttal is nyáron, a Badacsonyi borhéten ismerhetik meg a termelők és a nedű kedvelői. Maga a verseny csütörtökön zajlott a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutatóállomásán, ahol hét bírálóbizottság vizsgálta, ízlelte a mintákat.

Immár harminckettedik alkalommal rendeztek borversenyt a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutatóállomásán, ahol összességében 288 bort bíráltak a bizottságok tagjai
Immár harminckettedik alkalommal rendeztek borversenyt a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutatóállomásán, ahol összességében 288 bort bíráltak a bizottságok tagjai
Fotó: Szijártó János / Napló

A résztvevőket Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke köszöntötte. Mint mondta, a borvidéknek megfelelően a beérkezett minták mintegy nyolcvan százaléka fehér, a fennmaradó mintegy húsz százalékot a rozék és a vörösek alkotják. Az elnök azt kérte a bírálóktól, hogy pozitív szemlélettel vizsgálják a nedűket, de ha hibát tapasztalnak, azt mindenképpen a megfelelő pontozással is jelezzék.

Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia örökös tiszteletbeli elnöke is üdvözölte a résztvevőket. Beszédében úgy fogalmazott, a borversenynek az is célja, hogy a minőséget jelentő borokban lévő értékeket keressék, megtalálják, és kommunikálják a nagyközönség felé. A folytatásban Csanádi Csanád borvidéki titkár ismertette a bizottságok összetételét és a lebonyolítással kapcsolatos információkat, majd megkezdődött a harminckettedik alkalommal megrendezett, tizenegy nagy aranyat "termő" badacsonyi borverseny, a bírálóbizottságok aktív közreműködésével. Nem árt tudni, hogy a mostani borversenyen érmet szerző borokkal a nyáron, a Badacsonyi borhéten találkozhat a nagyközönség.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!