Adorjánháza

2015.06.19. 13:32

Így fejlődik Adorjánháza

Adorjánházán a fél hektáros gyümölcsös harmadik éve biztosítja a foglalkoztatottak megélhetését.

Tisler Anna

A málnát ma még gyümölcsként értékesítik, amire az igény egyre nagyobb. A sikert látva a képviselőtestület elhatározta, bővíti a termelést. A nyereségből pedig kutat furatnak, hogy olcsóbban jussanak az öntözővízhez.

Homoktövist ültettek másfél hektáron. Három év múlva, mire termőre fordul, a tervek szerint elkészül egy községi feldolgozó üzem is, amely újabb munkahelyeket teremt. A feldolgozóban szörpöket, lekvárt készítenének a dolgozók. A homoktövist azért választották, mert a növény fogyasztása az egészség megőrzésében is segít. Marton Dezső polgármestertől megtudtuk, a cél egy szociális szövetkezet létrehozása.

- A munkaképes korú lakosok örülnek, hogy folyamatosan van munkájuk, helyben dolgozhatnak, így azoknak is van lehetőségük a jövedelemszerzésre, akik az utazást, a több műszakos munkarendet kisgyermekeik ellátása miatt nem tudnák vállalni - indokolta a fejlesztés szükségességét a polgármester. - Örülünk annak, hogy településünk nem tartozik az elöregedők közé. A 14 év alattiak száma 100-110 fő körül alakul, az idősek létszáma 120-130 fő. Az idén négy gyermek születik még. A lakosság létszáma 420 fő.

Füstös Gábor áldotta meg Árvay Gábor emléktábláját, mögötte Sebestyén Zoltán és Marton Dezső

Az őstermelők is kapnak lehetőséget a terményeik értékesítésére. Hetente piacnapot tartanak a polgármesteri hivatal udvarán kialakított téren. A polgármestertől megtudtuk, hogy a tavalyi a fejlődés éve volt. Elkészült a polgármesteri hivatal teljes külső felújítása, a nyílászárók cseréje.

Minden utcában elkészült a járda, a vízelvezető rendszert lebetonozták azért, hogy könnyebben karban tudják tartani. Megújult az orvosi rendelő épülete, most a játszótéren dolgoznak a közfoglalkoztatottak. A téren és a szomszédos füves pályán szünidőben mindig sok a gyerek. A szülők a kisebbeket is nyugodtan elengedik a körbekerített, az úttól távol eső helyre. Az önkormányzat támogatja a családokat, a gyermeket vállalókat anyagilag segíti, a nyári szünidőben a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal közösen meleg ételt biztosít a rászorulóknak. Az idősek számára megszervezték a gondozói hálózatot, amelynek főleg az egyedül élők örülnek. A gondozó a bevásárlás, orvoshoz kísérés, gyógyszerek felíratása mellett a ház körüli munkákban is segít.

Az iskola két osztállyal működik, harmadiktól a közeli Csöglére utaznak a gyerekek.

A múltat is őrzik, június elején avatták az egykori tanítói lakás falán Árvay Gábor református tanító-igazgató emléktábláját. Árvay Gábor 1969-ben hunyt el, a helyi temetőben nyugszik. Sírját a községben élő egykori tanítványok is gondozzák. Az avatáson a néptanító népes családja is részt vett. Ma már senki nem él közülük a településen, de örömmel jöttek, és megköszönték a lakosoknak, hogy őrzik nagyapjuk, dédapjuk emlékét. Az idősebbek még személyesen is ismerték Árvay Gábort, aki fél évszázadot töltött a helyiek tanításával.   Bolla Júlia verse után Sebestyén Zoltán a Marcal-Völgye Adorjánháza Egyesület elnöke méltatta Árvay Gábor életútját. Az emléktáblát Füstös Gábor református lelkész áldotta meg.

A két világháborúban elesettek emlékét a templom melletti téren emlékmű őrzi. A helybeliek megtartják a nemzeti és egyházi ünnepeket, a gyermeknapot. A falunapot augusztus közepére tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!