Ajka

2011.03.03. 12:40

Megnyitotta kapuit a Nyugdíjas Szabadegyetem Ajkán

Ajka - Jelentős létszámú "hallgató" résztvételével megnyílt Ajkán a Nyugdíjas Szabadegyetem. Az előadássorozat első előadója Simaházi Zsuzsanna pedagógus, az egykori 6. sz. Általános Iskola igazgatója.

Sipos Ottó Tibor

Ajkán március 2.-án a Nagy László Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében Horváth József polgármesterhelyettes üdvözölte, majd Paulics István rövid beszédét követően megnyitották a Nyugdíjas Szabadegyetem 2011-es "tanévét".

A nyitó előadást Simaházi Zsuzsanna volt iskolaigazgató tartotta "Az ajkai oktatás történetéről" címmel. Megemlékezett a XVII.-XIX. századi Ajka és környékének ismert iskoláiról, tanítókról, felvillantott néhány oktatástörténeti, történelmi pillanatot.

1698-ban Mikes Ferenc főesperes az egykori Ajkára látogatott, s a tapasztaltakról az alábbiakat is jelentette:
"...az elmúlt dúlások idején a templomot felégették, csak a falai állnak a templomnak a főtoronnyal, megvannak az oltár alapjai, tető nélkül. A paplakban Zsiray Mihály lutheránus mester lakik."

1726-ban Kiss János lelkipásztor megválasztásakor kezdték újra vezetni az egyházi anyakönyvet, ekkor Szilvágyi Károly (1820-1888) a tanító. Ő volt az, aki megalapította az országos jelentőségű  Somlyóvidéki Evangélikus Tanítók  Egyletet. Az államosításig Dalányi József katolikus kántortanító fogta össze a lakosságot, igazi összetartó közösséget szervezett.

Az ipari forradalom és a későbbi iparfejlesztés következtében Ajka település  lakóinak száma rohamosan növekedett, a tanuló ifjúságé is. Az evangélikus, református iskolák után épült a katolikus iskola.  A gyárak létesítésével, a bányák nyitásával megkezdőött  az iskolák számának szaporodása, sokszor a tanítás eszméjéhez méltatlan helyeken, pl. kocsmák tánctermében, állomás épületekben, a volt Hitel Szövetkezet épületében. A gimnázium egy felvonulási  épületben kapott helyet. Simaházi Zsuzsanna tanárnő külön méltatta Horváth István egykori gimnáziumi igazgató munkáját, aki fáradhatatlanul dolgozott a település, a városban történő középiskolai képzés megteremtéséért.

A tanulók és szüleik téglajegyeket vásároltak, társadalmi munkát végeztek, hogy iskolák, tantermek létesülhessenek, - vájáriskola, ajkarendeki, tósokberéndi iskolák, ajkai szakmunkásképző bővítés, építés stb. - Hosszú volt az út a város iskolarendszerének modernizálásáig.

Az ipar, különösen a nagyipar hanyatlása Ajkán is az iskolák összevonását, megszüntetését eredményezte, eredményezi. Az egykori "fiatalok városa" öregedőben, a város lakosságának száma, ha nem is látványosan, de csökkent, vele az iskoláskorú gyermekek száma is. Az iskolai képzési rendszerek formái a felvevőpiac igényeihez próbálnak alkalmazkodni, remélhető, hogy sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!