Ajka

2011.09.16. 08:25

Kulcs a közösségi élethez

"Virulj Bódé szép völgyében,/Tartsd szívedet tisztán, épen,/Ép szívbe virul az Éden." Többek között ezeket a sorokat írta a bódéi Boday Amelie kisasszonynak emlékkönyvébe egykor Berzsenyi Dániel költő, s ezen sorokat választotta mottójául a Bódéért Hagyományőrző Egyesület az általa jegyzett "Bódéi füzetek" című, napjainkban indított kiadványának.

Sipos Ottó Tibor


A  "Bódéi füzetek" szerkesztői arra vállalkoztak, hogy bemutatják a lakóhelyükön fellelhető épített örökségeket, s a szó erejével és közösségi munkával védik, ápolják hagyományaikat.

A Bódéért Hagyományőrző Egyesület 2004-ben alakult, abban az iskolaépületben működik, amelyben az a Király János néptanító tanított, élt, aki példát mutatott életével, tisztafényű lámpása volt Ajka, Bódé közösségének, így  természetes, hogy egykori bódéi tanítványai a Bódéi füzetek első számában az ő emlékének is adóznak.

- 2009-ben felújítottuk a Bóday család kriptáját, melyben öt olyan bódéi  személy földi maradványai vannak, akik részt vettek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban - vallanak elért eredményeikről. 

Mostanság, amikor a helyi, helytörténeti kiadványok költségfedezet hiányában megjelentetési gondokkal küszködnek, üdvözölni lehet azokat a törekvéseket, melyeket a lelkes civilek folytatnak múltjuk feltárásáért, eddig elvégzett munkájuk megismertetéséért, dokumentálásáért.

Kívánunk az eddigiekhez hasonlóan tartalmas közösségi életet, színvonalas "Bódéi füzeteket", Bódéiak! Berzsenyi Dániel szavait idézve: "Virulj Bódé szép völgyében!"

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!